Već nekoliko je godina vrlo popularno doručkovati takozvane overnight oats, zobene pahuljice namočene preko noći a kojima se ujutro dodaje voće, orašasto voće i sjemenke. Zobena je kaša u Engleskoj od jela koje se daje stoki i kuha u zatvoru, odavno postigla status važnog doručka. U raznim pekarnicama i take away lokalima, možete kupiti i kuhani porridge u čaši. Kod nas su neki odrasli na grizu ili riži na mlijeku a neki i na zobenoj kašici. Kod nas se jela zobena kaša kuhana s dodatkom ribane jabuke ili banane te zaslađena medom.

Ovo je recept za dvije varijante: sirovu kao “overnight oats” i kuhanu. Ukoliko zobene pahuljice namočite par sati ranije, skratit ćete vrijeme kuhanja kasnije. Ukoliko ih zaboravite ili ne stignete namočiti, svejedno ih možete skuhati.

Djeci zobenu kašu ponudite umjesto griza ili riže na mlijeku, bez dodataka po vrhu – ukoliko to ne vole. Najukusnije će im biti upravo ovako skuhano, s ribanom jabukom ili bananom i zaslađeno medom te posuto cimetom u prahu.

Chia sjemenke ostavite za odrasle. Iako su vrlo zdrave, s njima je potreban oprez (ovdje pročitajte više o ovoj super hrani). One upijaju dosta tekućine (čak i u probavnom sustavu) i ako ih konzumirate, potrebno je dosta piti kako ne bi došlo do zatvora. Uvijek ih je potrebno prethodno namočiti.