Creme brulee u prijevodu znači zapaljena krema i vjerujem da je jedan od najboljih dokaza da se savršenstvo i elegancija kriju u jednostavnosti. Iako na prvi pogled ne ostavlja bez daha, od samog trenutka kad žlicom razbijemo pomalo arogantnu koricu od karameliziranog šećera, kako bi došli do nježne kreme, shvaćamo da je riječ o desertu koji ne očarava samo okusom.

Sastavljen od svega nekoliko lako dostupnih sastojaka- jaja, vrhnja, mlijeka, vanilije, šećera i soli, creme brulee savršen je kraj za mnoge obroke, a zahvaljujući neodoljivoj kombinaciji okusa i tekstura, kao i onom Proustovskom momentu lomljena spaljenog šećera, uvijek iznova pruža nezaboravno iskustvo objedovanja.

Ovu poslasticu možemo aromatizirati čajem, kavom, lavandom i velikim brojem drugih začina, no danas vam donosim recept za klasični creme brulee. Iako sam sklona eksperimentiranju, tradicionalna izvedba ovog recepta uvijek me uspije vratiti na Montmartre u Cafe des Deux Moulins gdje sam se prvi puta i susrela s ovom slasticom.