LCHF recept i savjet stručnjakinje za LCHF (Low Carb High Fat) prehranu

U ovom ubrzanom, tempom nabijenom životu, mnogi ljudi pate od propusnih crijeva i sličnih autoimunih bolesti probavnog sistema. A rješenje problema nam je nadohvat ruke. Najbolja hrana za naša crijeva upravo je juha od kostiju.

Kako skuhati dobar temeljac ili juhu od kostiju i koje kosti upotrijebiti?

Odgovor je jednostavan, sve su kosti kvalitetne, bilo da su od goveda, svinja, peradi ili riba.

Ovdje ću podijeliti osnovni recept. Kad kuhate temeljac, dobro je skuhati što veću količinu jer je kuhanje dugotrajno i sporo. Pa što više količinski dobijete to bolje jer temeljac jednom procijeđen može u hladnjaku stajati tjedan dana, a lako ga je i zamrznuti.

 

Goveđi/juneći temeljac:

 

Ako imate dobrog pouzdanog mesara problema nema. On će vam usitniti kosti kako mu kažete, a jako je važno da izvučete što je više moguće iz kostiju njihove prave blagotvorne esencije. Zamolite mesara da vam svaku kost prepili barem na pola. Uzmite između 5 do 7 kila kostiju na 10 do 15 litara vode (može i više). Najbolje su butne kosti narezane poprijeko da dođete do dragocjene srži (poznate kao ossobuco), juneći rep, vrat, kralješci, zglobovi sa puno hrskavice, zglobne tetive, rebra, žile…

Često puta znam začine i povrće staviti u platnenu vrećicu i tako ih kuhati. Lakše ih je kasnije izvaditi i odvojiti od kostiju, pogotovo ako želite kosti ponovo koristiti.*

Povrće; luk u ljusci, češnjak u ljusci, mrkvu, celer list, celer korijen, peršin korijen, (pasternjak ako volite slađu juhu), listove kelja, kupusa, raštike, čimule, poriluk… Sami odaberite povrće koje želite, no ako stavite sve ovdje navedeno imat ćete stvarno fantastičnu juhu/temeljac)

 

*kod kuhanja istih kostiju više puta važno je paziti da se iza svakog kuhanja kosti dobro ocijede, sastruže im se sva želatina te se posuše u pećnici na 100 stupnjeva ventilirano oko jedan sat. Ohlade i tada se pospreme u vrećice za duboko smrzavanje. Slijedeći puta ponovite postupak samo sa novim povrćem.

 

recept za kuhanje temeljca