Gurmanska šetnja Lisabonom

Kako biste mogli što bolje istraživati ova mjesta, nabavite Lisboa card za javni prijevoz za 24, 48 ili 72 sata, koji je odlično organiziran. Što sve Lisabon nudi pogledajte i ovdje.

 

Lisabon je… 

Doručak

Odsjedanje u hotelu najčešće znači i doručak od 7 do 9. Ako baš morate doručkovati u hotelu, doručkujte, a onda se odvezite ili prošećite do “Manteigaria”, poznate slastičarnice u dijelu grada koji se zove Chiado, u neposrednoj blizini Praça de Camões i priuštite si kavu – kakao – čaj – i 3 komada fantastičnog, svjetski poznatog, lokalnog, slatkog zalogaja. Pasteis de nata su kolači koji se nalaze na svakoj polici kafića. Neki opravdavaju svoj naziv, a neki zahvaljujući komercijalizaciji baš i ne. Zato otiđite u slastičarnicu Manteigaria i doručkujte kao Portugalci.

Mogla bih vam reći i da odete u Belem, u zapadni dio grada, uz rijeku gdje se nalazi poznati Torre de Belem, u još poznatiju “Pasteis de Belem”, tu najpoznatiju, najrazvikaniju, prvu slastičarnicu u kojoj su se počeli raditi ovi kolači. No morate znati da se redovi turista protežu na i niz ulicu. U jutarnjim satima tamo možda još i uspijete doručkovati u miru. Uživajte u prigušenim zveckanjima tanjura koje dolazi iz kuhinje, pogledajte prozorčić s antiknim kuharskim pomagalima i molim, obratite pažnju na unutarnju dekoraciju u klasičnom portugalskom stilu. Pratite užurbani hod brkatog konobara odjevenog u snježno bijelu uniformu i kolica prepuna pasteis-a koja svako malo izlaze iz kuhinje.

 

Nakon što ste doručkovali i udahnuli morski zrak punim plućima, krenite na tramvajsku stanicu preko puta (ako ste stigli u Belem) i odvezite se do “centra” grada. Terreiro do Paço – Praça do Comercio. Ovo je najveći trg u Europi. Na južnoj strani voda, ostale tri strane svijeta zagrljene žutom fasadom nekadašnje kraljevske rezidencije. Bem vindos a Lisboa! Ako pogledate prema “gore” ukazat će vam se Castelo de São Jorge u pomalo boemskom dijelu grada – Alfami. Ovdje se nalaze poznate taverne u kojima možete poslušati tradicionalni, ali i moderni fado. Kada se hoda ovdašnjim ulicama, sve je puno različitosti. Stoljeća kolonijalnog života, dovela su more novih stanovnika. Angola, Mozambik, Cabo Verde, Indija, Brazil… sve te zemlje u Portugalu imaju svoje predstavnike. To se ne odnosi na pripadnike diplomatskog zbora, već obične ljude, one koji nose svoj duh i tradiciju, sličnu svemu što jeste Portugal, a opet toliko različitu.

Ako ste ostali na Chiadu, krenete li pješice uzbrdo, doći ćete do Bairro Alto i Principe Real, dio grada koji je u poslijednjih nekoliko godina – procvao i koji nudi impozantnu gastro ponudu modernih i tradicionalnih jela, od ribe, ali i mesa ili oboje odjednom. Tu se nalazi i Miradouro de São Pedro de Alcântara, s kojeg se pruža divan pogled na Castelo de São Jorge i donji dio grada. U Lisabonu svaki park ima barem jedan romantični bar i ležaljke okrenete – suncu. Ako naručujete kavu, birajte između: caffe koji je poput našeg espressa, caffe pingado – kava s malo malo mlijeka, meia de leitebijela kava ili galão – bijela kava poslužena u većoj, staklenoj čaši.

Šetnje gradom uz degustaciju hrane i posjetu tržnici rezervirajte ovdje.

Ručak

Vrijeme je ručka. Podne. Turistički centar grada. Lagani vjetar donosi miris tandoori kuhinje, u drugoj uličici netko roštilja ribu. Simpatični konobar na vratima male portugalske taverne pita: “Već ste ručali?”, rukom pokazujući na uredno postavljene stolove i izlog u kojem između kockica leda viri svježa riba, sipe i škampi, priljepci….

Spremite plan grada u džep i pustite rijeci ljudi da vas ponese do južnih vrata grada….i onda… polako uživajte u svakom koraku i ne zaboravite gledati – gore! Provezite se do kvarta Baixa i Avenida da Liberdade, ulice gdje se nalaze mondene trgovine i pruža veličanstven pogled na donji dio grada i rijeku Tejo.

Kada ogladnite, sjednite u neku tavernu i probajte Pasteis de bachalau, juhu Caldo Verde, Bachalau Gomes de Sá, Cozido á portuguesa tradicionalno zimsko mesno jelo, Alheira de Mirandela – klasika u obliku svježe dimljene kobasice, Caldeirada de peixe… što god da je na jelovniku – odlično je!

Kada sunce poželi laku noć, otiđite do Time Out Mercado da Ribeira, Cais do Sodré, najveću lisabonsku tržnicu koja je preuređena u gastro okupljalište Portugalaca i turista. Nalazi se 10 minuta pješice od Praça de Comerçio. Odaberite neko od izvrsnih portugalskih vina, naručite platu sireva, pršuta od crne svinje i promatrajte svijet oko sebe…

I onda… došli ste doma. Adeus Lisboa! U stražnjem džepu hlača presavinuta karta metroa, račun od kave i kolača iz nekog restorana, u nosnicama još uvijek miris ribe na gradelama u podne, jutarnja TV sapunica podsjeća na čudan jezik, a u frižideru dobro zamotan sušeni bakalar koji, na sreću, nitko na carini nije namirisao. Pripremite Pasteis de bachalau i produljite boravak na sunčanom trgu. A u večernje sate poslužite porto, bijeli ili crveni, izbor prepuštam vama.

Više fotografija Lisabona i Portugala potražite u Slikovnici. A ovdje možete rezervirati i food turu po gradu, uz obavezno kušanje hrane i vina. Vožnju brodom po rijeci Tejo, uz piće, možete rezervirati ovdje.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Martina Feuer de Castro
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik