Medvjeđi (neki ga zovu i srijemuš) je luk zdrava namirnica i ako ste u mogućnosti, kupite ga na tržnici ili ga uberite sami. Važno je naravno biti oprezan jer su listovi medvjeđeg luka vrlo slični listovima đurđica koji su otrovni. No, miris medvjeđeg luka je nezamjenjiv i vrlo jak poput češnjaka.

Ovako se pripremljen pesto može dodavati u juhe, rižota, ali i tjestenini i raznim drugim jelima. Ako želite pesto poput onog Genovskog od bosiljka, dodajte mu ribani ovčji sir i mljevene pinjole ili bademe. Tako se pripremljen pesto mora brzo potrošiti tako da se ove sastojke može dodati i pred samo korištenje. U protivnom pesto bez oraha može dulje stajati u hladnjaku. Pesto možete dodati i u svježi sir te tako dobiti ovakav namaz za kruh.

Medvjeđi je luk divlji češnjak i podjednako je zdrav. Bogat je mineralima i vitaminima pa se tako u 100 grama medvjeđeg luka nalazi čak 150 mg vitamina C, što je 180 posto preporučene dnevne doze te čak 3 x više nego u naranči. Vitamin C jača imunitet, poboljšava apsorpciju željeza, štiti nervni sustav i smanjuje umor. U medvjeđem se luku nalazi i Vitamin A, važan za vid i zdravu kožu. Od minerala su tu željezo, koje je važno za krvotok i koje štiti tijelo od bolesti i umora, te kalij koji je važan za mišiće, nervni sustav i normalni krvni pritisak.