Kako je protekla manifestacija “Pazi što jedeš”

Drugi dan trodnevne manifestacije „Pazi što jedeš“ započeo je s „Nutri doručkom“, nutricionistica Nina Penezić prezentirala je na koji način složiti ukusan i zdrav jutarnji zalogaj nakon čega je uslijedila degustacija na radost mnogobrojnih gostiju manifestacije.

Program se nastavio sa prezentacijom studentskih dokumentarnih video snimki. Snimke su rezultat radionica snimanja tradicionalnih recepata u sklopu Pazi što jedeš laboratorija održanog u Pićnu u Centru za nematerijalnu kulturu Istre. PŠJ Laboratorij organiziran je u suradnji s Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju.

U isto se vrijeme održavala i besplatna radionica za najmlađe sudionike manifestacije, likovna radionica imala je naglasak na kreativnom izražavanju te su mali sudionici uz pomoć voditeljice Tine Divić izradili nakit voćnih motiva. U popodnevnim satima održala se i druga dječja radionica pod nazivom „Filc piknik“ na kojoj su djeca uz pomoć roditelja izrađivala zanimljive motive povrća.

Odrasli su svoje vještine imali prilike pokazati na radionicama „Sirova hrana by Shanti“ te „Aromaterapija by Saša Radolović“. Brojni sudionici ovih radionica dokaz su kako su stanovnici grada Pule te ostali gosti manifestacije itekako zainteresirani za zdrave navike i prenošenje znanja.

Održan je i okrugli stol pod nazivom „Ćakulice o kuharicama“ čija je tema prenošenja znanja putem tiskanih kuharica i bilježnica recepata na nove generacije. Sudjelovale su dr. sc. Jelena Ivanišević, dr. sc. Melanija Belaj, Vesna Medvedec te moderatorica Ivona Orlić.

Eko sajam je ponovo privukao veliki broj posjetitelja, a osim što su imali priliku kupiti mnogobrojne raznovrsne eko proizvode posjetitelji su u „Eko kutku“ mogli iz prve ruke saznati i iskustva hrvatskih ekoloških poljoprivrednika.

U večernjim satima u dijelu manifestacije „Dnevni boravak“ održana je prezentacija fast fooda pod nazivom „Hook and cook“. Riblji fast fooda pokrenuli su ribari Siniša Pavlović i Josip Urti te food blogerica Jelene Markoteali. Nakon zanimljive prezentacije uslijedila je i degustacija njihovih popularnih sendviča i burgera.

Treći, završni dan manifestacije, započeo je s doručkom uz Solidarnu eko kuhinju Pula. Tea Janko Bevandić i Andreja Buić, dvije zaljubljenice u kuhinju, spremile su čitav niz zanimljivih jela spravljenih od namirnica OPG-ova s eko sajma. U pripremi hrane koristile su isključivo ekološki uzgojene namirnice, a posjetitelji su sa zadovoljstvom kušali krekere s ajvarom od vrganja, dimljeni sir s namazom od buče, senf od kurkume, pesto od mrkvina lišća, rotkvice i sjemenki suncokreta te mnoge druge pripremljene zalogajčiće.

Nakon doručka održana je besplatna radionica za djecu pod nazivom „Pašta po starinski“. Na radionici su djeca savladala izradu tradicionalne istarske pašte – pljukanca i fuža. Voditeljica radionice Megi Kožul demonstrirala je izradu tijesta te pomagala djeci u pripremi tjestenine.

Iva Finderle u popodnevnim je satima vodila radionicu „Sirove slastice“. Iva je mnogobrojnim polaznicima demonstrirala pripremu fine sirove torte s bazom od badema, rogača i suhih smokvi, kremom od vanilije na bazi indijskih oraščića i preljevom od datulja i komadića jabuka. Osim torte polaznici su pripremali i vodu s okusom. Nakon toga održana je i i radionica ukrašavanja teglica gdje su sudionici kreativno izrazili svoje vještine ukrašavanja staklenka.

Tijekom cijelog dana održavao se i eko sajam, a u eko-kutku su se vodili razgovori s ekološkim proizvođačima. Za ručak je ponovo bila zadužena zalogajnica Punkt iz Pule koja zapošaljava osobe s invaliditetom. Gosti manifestacije zadovoljno su pojeli maneštru, rižibiži i pohani patlidžan koji se posluživao za današnji ručak.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik