Bakalar na bijelo smo uglavnom navikli jesti uoči blagdana, uz kruh, eventualno tjesteninu, ili palentu (kukuruznu krupicu).

Kao i svaka delikatesa, bakalar na bijelo se odlično uklapa u razna jela na bazi povrća, žitarica ili mahunarki. Tako smo se ovaj put odlučili odmaknuti od klasike i pripremiti nešto novo, a opet na neki način tradicionalno i sa zdravim namirnicama u sezoni- gustu juhu od slanutka, serviranu sa žličnjakom bakalara na bijelo te rikulom. Blaga slatkoća slanutka se fantastično uklopila sa aromatičnim okusom bakalara te gorkom rikulom.

Priprema bakalara na bijelo, od suhog bakalara, nije jednostavna ali je sigurno vrijedna truda.

Stara metoda bi išla ovako: “Suhi bakalar se dobro istuče batićem ili tučkom, te ostavi močiti u vodi 24 sata (prema potrebi zamijeniti vodu). Kada postane savitljiv stavi ga se kuhati dok mu meso i kost u sredini ne omekšaju, kuhani bakalar se očisti od kostiju i crne kožice. Očišćeno meso bakalara se začini sa soli, paprom i češnjakom, te se počinje tuči tučkom u posudi uz postepeno dodavanje biljnog, ili po želji maslinovog ulja toliko dugo dok ne postane kao pire uz vidljiva vlakna i komadiće bakalara.”

Za ovaj recept možete uzeti i smrznuti mladi bakalar (kabeljau) koji nema tako jak miris i okus kao onaj suhi.

Recept je objavljen i na blogu autorice.