Mali prostor – puno užitka u Daruvaru

Mali prostor – puno užitka u Daruvaru, gradu parkova, zelenila, šetnica, vinograda, sireva, piva i vrhunske  gastro trpeze.

Nigdje na tako malom prostoru gastronomska karta nije tako bogata i šarena kao u Daruvaru i njegovoj okolici. Od vinorodne tradicije koja je iznjedrila impresivnu vinsku kartu, bogate ponude craft piva, do raskošne kuhinje u kojoj se sretno izmiješao utjecaj nekoliko nacionalnih manjina tako da možete uživati u spoju tradicijske kuhinje hrvatskih, čeških i mađarskih majstora kuhinje. Čuli ste za Comfort food, «utješni» raskošan zalogaj koji u hladnim danima krijepi i snaži, grije i jača. Nigdje bolje nego u Daruvaru!

Specijaliteti češke kuhinje – što probati

Iako u daruvarskom kraju prevladava kontinentalna hrvatska kuhinja, zahvaljujući bogatom utjecaju češke manjine možete zatražiti i isprobati neke od najpoznatijih čeških specijaliteta. To su  knedle s kiselim kupusom, pečena guska i patka, krpice sa svježim kupusom, cmunda, kucmoh, perket, salenjaci, orehnjača, makovnjača, torbice s pekmezom, knedle sa šljivama, dizane knedle na pari, salenjaci, bramborak, te ostale gastro delicije koje su za ovo vrijeme prava hrana za jesensko zimski period.

Specijaliteti slavonske kuhinje – uvijek dostupni u svakom objektu, stolu i restoranu

U Daruvaru sjecištu kultura, visoko mjesto zauzimaju i specijaliteti klasične slavonske kuhinje, oblikovane pod višestoljetnim utjecajem mađarske, turske pa i bečke kuhinje. Na svakom meniju naći ćete tako vrhunske slanine, pikantne kobasice, razna jela s ražnja i tipična slavonska jela kao čobanac, jela od divljači te sarma, a od slastica oduševit će vas pite i mnogi drugi kolači s orasima, makom i džemom od šljiva. Kao i kod mađarskih specijaliteta, očekujte vrlo začinjena i ljuta jela, koja ćete sa zadovoljstvom “zaliti” Staročeškim pivom ili vinom iz bogate ponude daruvarskih proizvođača.

 

Restoran Terasa u Daruvaru

 

Daruvarski restorani – u probranom društvu najboljih hrvatskih restorana 

Gurmani istančanog ukusa i ponešto viših zahtjeva od gastronomskog doživljaja, možete se s punim povjerenjem ušetati u restoran Terasa u Daruvarskim toplicama koji je ponovo izabran u prestižno društvo 100 vodećih restorana u Hrvatskoj. Povijest restorana seže u 1912. godinu, kada je izgrađena kiosk-kavana u kupališnom perivoju, s pogledom na Centralnu blatnu kupku, impozantnu građevinu u maurskom stilu iz 1909.g. Značajnim financijskim ulaganjima objekt je renoviran 1995.g. te ponovno postaje biser Daruvarskih toplica, grada Daruvara i Županije.

U sklopu Lječilišnog hotel Termal***, nalaze se još dva restorana:

Taverna sa 80 sjedećih mjesta – buffet i a’la carte restoran

Pansion restoran sa 200 sjedećih mjesta

Ovi šarmantni restorani svojim intimnim interijerom te velikim izborom jela i pića uz atraktivne deserte, definitivno će začiniti vrijednost ugodnom boravku u Daruvarskim toplicama. Svojom ugostiteljskom ponudom, kvalitetom u pristupu usluživanja i predstavljanja visokopozicionirane gastro ponude, sa specijalitetima autohtone i češke kuhinje, restoran Taverna Lječilišnog hotel Termal*** i restoran Terasa, drže vodeće mjesto u gastronomskoj ponudi daruvarskog kraja. Uvijek vas dočekuju između ostalih specijaliteta tradicionalni slavonski i češki specijaliteti, od predjela do deserta.

 

Hotel Termal Daruvar

 

Ako ste ljubitelji domaćih sireva ovdje ste u svojevrsnoj sirnoj oazi 🙂 i to ponajboljih sireva u RH, dobitnika višestrukih priznanja. 

Uz proizvodnju vina i piva daruvarski kraj je poznat po proizvodnji vrhunskih sireva. U Daruvaru je poznata sirana Biogal. Proizvođači sa ovog područja već više od 15 godina ugađaju kupcima diljem Hrvatske, nudeći im mliječne proizvode visoke kvalitete.

Šetnjom kroz dvorski perivoj grada Daruvara, doći ćete do baroknog dvorca grofa Jankovića u čijem se podrumu i danas njeguju vrhunska vina, a kada ih sljubimo sa sirevima čeka vas nezaboravni hedonizam u ždralovom gradu.

Ma što drugi govorili – dobroga nikada previše.

A ovdje govorimo: o melodiji, o harmoniji, o baladi, o okusima i mirisima koji se isprepliću i kreiraju savršenstvo. Jedinstven spoj – blaženstvo.

Ovdje se suho, slatko, slano, oporo, trpko, mirisno i medeno, miješaju i stvaraju prirodnu magiju. Ovdje se stapaju, duboko crvene, rustikalno smeđe, zlatno žute i sve boje i nijanse koje sirevi i vina daruvarskog kraja mogu ponuditi svim istinskim zaljubljenicima u ljepotu življenja – „Joie de vivre“Booking.com

STAROČEŠKO PIVO

Naselivši daruvarsko područje češkim doseljenicima, grof Janković iskoristio je njihovo poznato graditeljsko iskustvo u izgradnji pivovare i tradicionalno umijeće u proizvodnji piva. Pivovara Daruvar ima tradiciju dugu 174 godine i najstarija je hrvatska pivovara, koja od osnivanja 1840. godine djeluje na istom mjestu. Ima i respektabilan brend – Staročeško pivo, koje imenom i stilom upućuje na tradiciju češkog pivarstva. Zahvaljujući tradiciji u proizvodnji piva i prirodno mekoj vodi, daruvarsko pivo je od samog početka slično češkom pivu. Osim proizvodnog asortimana Pivovara Daruvar izletnicima nudi organizirani obilazak pivovare uz vodstvo stručne osobe, kao i degustaciju Staročeškog piva.

Za dobar tanjur i dobru kapljicu posjetite:

www.sirana-biogal.hr

restoran terasa

www.starocesko.com

restoran-termal

www.kavanaqueen.com.hr

i još nekoliko razloga zašto posjetiti Daruvar:

Kao što smo spomenuli – jer imaju izvrsne toplice i vrhunsku wellness ponudu i to u centru grada

Zato jer se tamo proizvodi odlično pivo

Zato jer je okolica čista magija, i savršena je za planinarenje, šetnje, bicikliranje ili jahanje

Zato jer ćete uživati u specijalitetima gastronomske brižno čuvane tradicije, a tek vinske ceste..

Zato jer se u blizini nalazi jedan od najljepših parkova prirode u Hrvatskoj

i još puno, puno toga..

Sve informacije:

www.visitdaruvar.hr

 Facebook VisitDaruvar

Fotografije: Arhiva TZ Daruvar-Papuk i Arhiva Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije.

Izvor: Explore Croatia

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik