Zdrava hrana za zdrave zube

Prevencija je uvijek najbolji lijek za vaš osmijeh, a zdravlje zubi izuzetno je važno za cjelokupno zdravlje organizma. Premda ponekad toga nismo uopće svjesni. Ono što jedete igra veliku ulogu u svemu ovome. Jasno je da ono što, kada i koliko jedete utječe i na zdravlje samih zuba i desni. Dobra vijest je da se propadanje zuba u potpunosti može spriječiti ako prakticirate pravilnu oralnu higijenu, ako redovno posjećujete stomatologa i, naravno, ako se hranite zdravo.

Neke od najboljih namirnica za zdrave zube svakako su svježe voće i povrće zbog njihovih prehrambenih vrijednosti i pogodnosti za zube i usnu šupljinu. Primjerice, svježe voće i sirovo povrće poput jabuka, mrkve i celera pomaže u čišćenju zubnih naslaga i osvježava dah. Voće i povrće sadrži antioksidativne vitamine kao što je vitamin C koji pomaže u zaštiti desni i drugih tkiva od oštećenja i bakterijske infekcije i krvarenja desni. Lisnato povrće sadrži puno folne kiseline koja promiče zdravlje usta i podržava rast stanica u čitavom tijelu.

Za zdrave zube i desni potražite na tržnici svježe voće i povrće i već danas započnite brigu u svom zdravlju.

 

Jabuke i agrumi

Jedna jabuka na dan odlično utječe na zube. Iako nije dostojna zamjena za četkanje i čišćenje međuzubnog prostora zubnim koncem, konzumiranje ovog voća pomaže u čišćenju zuba i povećanju sline, što u isto vrijeme neutralizira limunsku i jabučnu kiselinu preostalu u ustima. I dok slatki sok od jabuke može uzrokovati propadanje zuba, iznimno je mala vjerojatnost da će svježe jabuke uzrokovati probleme sa zubima. Osim toga, žvakanje jabuke stimulira desni i smanjuje vjerojatnost za pojavom bakterija. Kao što smo ranije naveli, proizvodi se i povećava protok sline koja smanjuje kiselost u ustima i ispire zaostale čestice hrane.
Pobrinite se da osim jabuka u svoju prehranu uključite i drugo voće bogato vitaminom C kao što su kruške, ananas, rajčice i sl.

 

Mrkva, celer i ostalo korjenasto povrće

Jake i zdrave desni važne su za zdrave zube. Poput jabuka, žvakanje sirove mrkve, celera i ostalog vlaknastog povrća stimulira desni i potiče stvaranje sline. Mrkva i celer su izvrsni izvori beta karotena koje vaše tijelo treba za stvaranje vitamina A.

 

blitva

Lisnato povrće

Lisnato povrće poput kelja, špinata, blitve i kupusa prepuno je raznih vitamina i minerala potrebnih za održavanje i poboljšavanje oralnog zdravlja. Hranjive tvari koje se nalaze u lisnatom povrću su vitamin A, vitamin C, beta karoten, fosfor, kalcij i magnezij. Fosfor se pohranjuje u vašim zubima i kostima kako bi cjelokupnom organizmu omogućio ravnomjerno apsorbiranje i održavanje razine kalcija i magnezija.

 

bobičasto voće

Bobičasto voće

Brusnice, borovnice, maline, ribiz i ostalo bobičasto voće bogato je antocijaninima koji sprječavaju vezanje patogena na domaćim tkivima, uključujući i zube. Spojevi koji se nalaze u brusnicama ometaju enzime u procesu formiranja bakterija što, jasno je svima, dovodi do stvaranja plaka i propadanje zuba.

 

Autor: Đorđe Martin, http://www.dentis.hr


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji recepti
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem