Prehranom protiv bolesti

Stara kineska poslovica kaže da se liječenje bolesti temelji 70% na promjeni prehrane, a samo 30% na lijekovima.

Ova činjenica, na žalost, postaje važna tek onda kad nam organizam počne slati različite alarmne signale.

Srećom, ni tada nije prekasno promijeniti navike!

Zašto ishranom po principima tradicionalne kineske medicine?

Ni u jednom drugom nutricionističkom konceptu se ne poklanja toliko pažnje individualnim potrebama kao u kineskoj medicini.

Također se u nutricionističkom planu uzima u obzir i utjecaj klimatskih faktora (npr. tijekom ljetnih mjeseci potrebne su nam drugačije namirnice kao i drugačiji način pripremanja istih nego u zimskom periodu).

Općenito preporučujem pretežno sezonske, lokalne namirnice iz kontrolirane organske (bio) proizvodnje. Djelomično se koriste i dodaci i začini koji doduše ne uspijevaju u našim podnebljima, ali čije je pozitivno djelovanje na zdravlje već dokazano. Njih možemo naći u većini prodavaonica zdrave hrane.

Obroci bi trebali biti umjereni, raznovrsni i po mogućnosti redovni, svakoga dana u slično vrijeme.

 

DORUČAK – NAJVAŽNIJI OBROK

Kako naš probavni sustav ima najviše energije u prvih 3-4 sata nakon buđenja jako je važno redovito doručkovati. Preporučuje se jesti topli doručak – npr. kašu od žitarica s lagano pirjanim sezonskim voćem ili kompotom. Postoji nebrojeno mnogo varijacija recepata po ovom principu! Vrlo brzo ćete primijetiti da se nakon ovakvog doručka osjećate lakšima, a da pri tome osjećaj sitosti duže traje. Doručkujete li redovno ovako uskoro ćete lakše odolijevati slatkišima koji nam daju energiju kroz kratko vrijeme, ali nas dugoročno čine umornijima, a tijelo težim.

Evo jednog primjera vrlo jednostavnog i brzog toplog obroka za doručak:

Prethodnu večer preliti vodom pahuljice od žitarica po vašem izboru (tako da budu sve pokrivene). Ujutro izrezati voće, dodati ga žitaricama i pustiti da kuha 10-15 minuta na laganoj temperaturi dok tekućina ne ispari i cijela masa ne postane kašasta. Pri tome žitarice povremeno promiješati, a po potrebi dodati i još vode. Zasladiti po ukusu medom ili javorovim sirupom, po želji dodati mljevene orahe, lješnjake ili slično, kao i vrlo malo mljevenog cimeta. Umjesto pahuljica možete koristiti i kuhane žitarice u zrnu – ova varijanta je još hranjivija, ali zahtjeva veći utrošak vremena. Međutim, planirate li dobro ni to nije problem. Možete svakih nekoliko dana skuhati veću količinu žitarica, zalihe držati u frižideru i po potrebi svako jutro zagrijati potrebnu količinu.

Vidjet ćete da vam pripremanje ovakvog doručka neće oduzimati više vremena od vašeg uobičajenog dosadašnjeg jutarnjeg obroka, a vrlo brzo ćete se osjećati snažnije i bolje.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Iva Steirer
  Najnoviji članci
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik