PLANINARENJE ZA POČETNIKE: SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Jedan od vodećih trendova prošle, pandemijske godine, svakako je povratak prirodi. Ljudi su više nego ikad počeli otkrivati svoju okolicu, brda i planine, a u nedostatku brojnih mogućnosti koje su zbog koronavirusa nestale, mnogi su se okrenuli aktivnom odmoru. Sve ukazuje na to da će se ovaj trend zadržati i u novoj, 2021. godini, pa ako ste među onima koji planiraju prvi put svladati neku nadmorsku visinu, donosimo mali vodič, Planinarenje za početnike, da vam to iskustvo bude što ugodnije i, ono najvažnije – da budete sigurni.

 

 

 

DOBRA PRIPREMA PRIJE SVEGA

Nakon što ste odlučili provesti vikend u planini i odabrali destinaciju na koju ćete se zaputiti, vrijeme je da prikupite sve potrebne podatke o stazama i izazovima koji vas čekaju. Brojne se nesreće događaju upravo zato što nedovoljno pripremljeni (i opremljeni) planinari kreću u preteške izazove ili podcijene neku stazu ili planinu.

 

 

Vodič – planinarenje za početnike

Na svaku se planinu može popeti iz više smjerova, stazama koje su različitih dužina, težina… Na stranicama Hrvatskog planinarskog saveza i planinarskih društava ili nekoj od brojnih stranica specijaliziranih za planinu koja vas zanima, pronađite detalje o stazi: dužinu, visinsku razliku, početnu točku, je li dobro obilježena… Budite svjesni svoje fizičke spremnosti i odaberite stazu koja će vam biti izazovna, ali ne i preteška.

 

 

PLANINARENJE ZA POČETNIKE – KAKO ZNATI KOJA JE PLANINARSKA STAZA KOLIKO TEŠKA?

Najbolje se voditi univerzalnim oznakama. One su: K1, K2, K3, K4, pri čemu K označava kondicijsku zahtjevnost, zatim T1, T2, T3 i T4, pri čemu T označava tehničku zahtjevnost. No, kako je obično teže penjati se nego hodati puno kilometara po ravnom, postoje i oznake visinske razlike. To su V1, V2, V3 i V4.

Dakle, ako vam je prvi put, birajte K1, T1 i maksimalno V2. Ako vam bude prelagano, sljedeći put ćete lako odabrati težu stazu.

 

KATEGORIZACIJA STAZA

Kondicijska zahtjevnost

K1 – Lagano. Manje od 5 sati hodanja

K2 – Umjereno zahtjevno. 5-7 sati hodanja

K3 – Zahtjevno. 7-9 sati hodanja

K4 – Vrlo zahtjevno. Više od 9 sati hodanja

Tehnička zahtjevnost

T1- Nezahtjevno. Hodanje bez upotrebe ruku i pomagala

T2- Umjereno zahtjevno. Hodanje i povremena upotrebu ruku. Lagano penjanje

T3- Zahtjevno. Povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala, zimi povremena upotreban dereza i cepina

T4- Vrlo zahtjevno. Duže i zahtjevnije staze osiguranih puteva, stalno penjanje. Zimi konstantna upotreba dereza i cepina

 

 

 

Visinska razlika

VR1 – 0 m – 250 m. Lagano

VR2 – 250 m – 500 m. Umjereno lagano

VR3 – 500 m – 750 m. Umjereno zahtjevno

VR4 – 750 m – 1000 m. Zahtjevno

VR5 – Više od 1000 m Vrlo zahtjevno

 

OPREMA ZA PLANINARENJE

 

Za prvi put ne morate kupovati nikakvu skupu opremu, no nemojte ni krenuti u planinu kao da idete na kavu na špici. Čvrste cipele (jeftinije gojzerice mogu se kupiti već za 200, 300 kuna), topla vodootporna odjeća, udoban ruksak na leđima. U ruksaku je obavezna dovoljna količina vode, idealno oko 2 litre (ljeti, ovisno o dužini staze, poželjno je i više). Ponesite odjeću u koju ćete se presvući na vrhu kako se ne bi prehladili, sigurno ćete se na usponu uznojiti.

Ubacite nešto hrane (poput ovih proteinskih pločica), čak i ako računate na ručak u planinarskom domu, planina je nepredvidiva. Baterija na mobitelu mora biti puna kako biste mogli pozvati pomoć ako se nešto dogodi ili se izgubite, nije loše imati i vanjski punjač – puno ćete fotkati, baterija ode začas. Zimi, dakako, trebate kapu, rukavice, šal, ljeti šiltericu ili šeširić da vas štiti od sunca. Planinarske opreme ima puno, a ako se zaljubite u ovu aktivnost nabavljat ćete ju postepeno. Za prvi izlet dovoljno je da mislite na svoju sigurnost i udobnost.

 

PONAŠANJE U PLANINI

Kad idete u prirodu, vi ste gost svim životinjama i biljkama koje tamo obitavaju, ponašajte se u skladu s tim. Ne ostavljajte u planini iza sebe baš ništa: uvijek u ruksaku imajte vrećicu u kojoj ćete svoje smeće spustiti natrag u dolinu i tamo ga baciti. Ako ste pušač, za čikove imajte spremnu kutijicu, ne bacajte ih oko sebe u šumu.

 

 

Pratite markacije (crveno-bijele krugove na drveću i kamenju), a ako niste sigurni u pravi put, pitajte planinare koje susretnete, bolje je što prije saznati idete li u dobrom smjeru.

Ne radite buku i ne uznemirujte druge planinare, kao ni životinje. Ne berite cvijeće, i tako će povenuti dok ga donesete do svoje vaze, a šumi ćete uzeti njezin najljepši ukras. Pozdravite planinare koje susrećete. Ako nekome treba pomoć, pomozite mu. Dišite punim plućima i uživajte. Upravo ste otkrili najljepši hobi na svijetu.

 

 

Izvor: Putni Kofer


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji članci
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik