Šmarni ili – u originalu – Kaiserschmarren

 

Šmarni su vrsta potrgane debele palačinke koja se jede u Zagrebu ali i u Slavoniji, a još od doba Austro-Ugarske zadržali su svoj germanizirani naziv. Naziv ovog jela može se prevesti kao Careva besmislica, glupost ili trivijalnost, a postoji više priča i legendi o postanku tog jela i tako posebnog naziva. Jedna legenda kaže da je dvorski slastičar Leopold za caricu Sisi kreirao omlet koji se jeo uz slatko od šljiva. Kad je carica, koja je inače jako držala do svog izgleda, odbila pojesti kalorijsku bombu, austrougarski car Franz Joseph (Franjo Josip) preuzeo je njezinu porciju uz riječi: “Daj mi tu glupost, da vidim što nam je to Leopold opet pripremio.” Prema drugoj legendi, Car je bio veliki izjelica palačinki, a Kaiserschmarren su bile upravo potrgane palačinke, palačinke koje kuharu nisu uspjele pa ih je posluživao slugama. Danas su pravi šmarni više od palačinke, deblji su i drugačije se jedu.

Riječ schmarren dolazi od njemačkog schmieren (namazati), ali se u južnoj Njemačkoj i Austriji ustalila za nešto što bi trebalo dobro izgledati, ali ima malu vrijednost. Danas se rabi kad se želi reći: glupost, ma koješta, besmislica! Kako bilo da bilo, Car iz svih legendi bio je upravo Franjo Josip I. (1830.-1916.).

Varijante i trikovi:

U tijesto možete dodati i grožđice koje ste prethodno pola sata namakali u toploj vodi ili mlijeku ili rumu, ako će šmarne jesti samo odrasli. Također, u smjesu možete dodati i višnje bez koštica ili brusnice, također prethodno omekšane.

Neki ovu smjesu pripremaju i s vodom, ali to nije toliko ukusno kao s mlijekom. Možete smanjiti ili izbaciti šećer, ali i dodati malo kiselog vrhnja ili nekoliko žlica crème fraîche i naribanu koricu od bio-limuna. Dodati možete i vanili šećer ili šećer s lavandom (koji ste sami pripremili).

* Šmarni se jedu uz slatko od šljiva (Zwetschkenröster) ili jednostavno uz marmeladu po želji. Poslužiti se može i uz skuhane i propasirane jabuke.