Sve popularniji i na zapadu, Udon je u japanskoj kuhinji jednako važan kao i Sushi. Velika zdjela juhe s puno debljih rezanaca se ne poslužuje kao predjelo već čini glavno jelo. Udon je lagan a opet zasitan i nije kalorijska bomba.

Priprema je izuzetno jednostavna a povrće se ne kuha dugo nego ostaje hrskavo te puno vitamina. Kombinacije su također neiscrpljive pa u Udon osim povrća i rezanaca možete dodavati i pečeno goveđe, pačje ili pileće meso ili pak pržene škampe, surimi štapiće, gljive, tempuru, tofu, jaja i što god poželite. Jesti se može toplo ili hladno. Od šake povrća i nešto rezanaca je lako nahraniti i nekoliko gladnih usta. Naš Udon obavezno ima i mrkvu koju narežemo u obliku cvjetova te se Udon za djecu naziva šifriranim imenom ‘Cvjetna juha’.

Osnova Udona je temeljac i on varira od regije do regije Japana. Često je to Dashi temeljac odnosno temeljac koji se priprema s Konbu algom i Bonito pahuljicama (Hana-Katsuo) od sušene ribe te ima vrlo poseban okus. Tko ima prilike kupiti ove ‘pahuljice’, Dashi može pripremiti kuhajući 15-tak minuta 3 žlice pahuljica s listom Konbu alge u litri vode, na laganoj vatri. Za ‘domaću’ improvizaciju ovaj temeljac možemo zamijeniti i povrtnim ili pilećim ili ribljim. Ako imate koji list Konbu alge, koristite ga. Drugi neophodni sastojak Udona su Udon rezanci koje se priprema samo od brašna i vode. Postupak njihove izrade je također jednostavan ali u trgovinama ima sličnih rezanaca ili pak onih od riže koje možete koristiti umjesto da mijesite tijesto.

 

*Za odrasle se može dodati prstohvat Shichimi Togarashi začin koji se sastoji od 7 sastojaka, najčešće mljevenog čilija, maka, sezama, korice mandarine, Nori alge, konoplje i đumbira.