U carstvu čokolade

Zotter nam je već dugo na listi za posjetiti i evo konačno je došao na red. Iskoristili smo slobodan dan i krenuli na izlet u Austriju s ciljem da saznamo kako nastaje čokolada. I da degustiramo, naravno.

Kao veliki ljubitelji čokolade već dugo planiramo posjetiti Zotter – tvornicu čokolade u Austriji. Zotter se nalazi oko 100km od Hrvatske granice, te nekih 50km od Graza, što super možete ukomponirati u jednodnevni ili dvodnevni izlet.

 

Ovaj izlet je super ukoliko putujete s djecom, jer osim Zottera možete posjetiti i Styrassic Park s dinosaurima koji je također u blizini. Kako smo Graz posjetili već više puta, ovaj put smo ga preskočili i odlučili se samo za Zotter i neka okolna mjesta.

 

Tko ili što je Zotter?

Tvornicu čokolade Zotter pokrenuo je Josef Zotter sa svojom obitelji. Cijela proizvodnja temelji se na načelima zdrave bio prehrane, te se radi s manjim obiteljskim farmerima iz slabije razvijenih zemalja, proizvodi se više od 300 različitih čokoladnih proizvoda. Zotter je jedina tvornica u Europi koja proizvodi čokoladu od zrna kakaovca do gotovog proizvoda, znači kompletni proces se odvija u tvornici. Osim što je fina, izgledom je drugačija od ostalih. Nije čokolada u kockicama i svaka vrsta je posebno dizajniryana, i čokolada i omot. Kod nas ju je malo teže pronaći, a cijena im nije baš niska.

 

Kako izgleda posjet tvornici?

Posjet počinje filmom, ali dok čekate red na film možete posjetiti Flugelbar – tu smo isprobali čokoladu s egzotičnim dodacima – crvima. Tamo gdje raste kakao – naziv je filma koji vas uvodi u svijet čokolade, odnosno pokazuje gdje raste kakaovac i kako Josef Zotter dolazi do njega. Nakon filma dobiti ćete svoju keramičku žlicu i možete krenuti u čokoladnu avanturu. Na početku možete vidjeti, opipati, ali i probati razna zrna kakaovca iz različitih zemalja svijeta. A odmah nakon toga evo i prve fontane. I tu svi odmah posežu za žlicom i krenu u degustiranje – naša preporuka – preskočite ovaj korak. Izgledom podsjeća na čokoladu i onda očekujete fini, slatki, čokoladni okus, a kad ono baš suprotno, gorko i fuj. Naime, to je čisti kakaovac bez ikakvih dodataka i nije baš jestiv.

Već u slijedećoj prostoriji dolazite na svoje. Ogromne čokoladne fontane, s različitim okusima i različitim postocima kakaa. Uzmite si vremena i isprobajte sve, al ostavite si mjesta, jer do kraja ima još puno degustiranja.

Nakon tekuće vrijeme je da se proba i ona u krutom stanju. U dugačkom hodniku nalaze se čokolade u staklenim vitrinama koje padaju pod sjekač kada povučete ručicu pa možete probati komadić svake od njih.

 

Čokoladni bar s čokoladnom gondolom – tu je najveća gužva. Prvo degustirate čokolade koje se nude i vrte u krug oko cijele prostorije. Zatim na šanku dobijete čašu mlijeka i malu miješalicu te sjednete i čekate mini gondolu da vam donese čokoladicu koja vam se najviše svidjela i koju onda otapate u mlijeku. I dok uživate u vrućoj čokoladi pogled vam seže na prekrasnu prirodu i životinje oko tvornice.

U slijedećoj prostoriji nalaze se tzv. Flic Floc – čokoladne pahuljice opet u desetak različitih okusa. A za kraj vas čeka još tzv. Running Chocolate – čoklada na traci gdje morate biti brzi i uloviti je prije nego ode.

Cijela tura završava u dućanu gdje možete kupiti ono što vam se najviše svidjelo. Nama su recimo za oko zapele Chocolate shots – čokoladne injekcije – ono kad vam padne razina šećera pa vam treba doza, dvije, tri, četiri..

 

 

 

Cijelo ovo vrijeme prolazite kroz tvornicu i dok vi uživate u čokoladi kroz staklo možete pratiti cijelu proizvodnju uživo. I tu nije kraj!

 

Edible ZOO

Kad izađete iz tvornice pogled vam se pruža na ogroman ZOO s domaćim životinjama gdje možete prošetati ili otići na ručak. U ovome djelu najviše nam je za oko zapelo groblje čokolade. Spomenici su u obliku čokolada, a na njima piše vrsta čokolade i godina od kad do kad je bila u proizvodnji. Znači, tu su neke vrste čokolada koje nisu bile toliko uspješne pa su povučene iz proizvodnje. Kao npr. čokolada sa špekom.

 

 

 

 

Izvor: Putoholicari.rtl.hr


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik