Plavi ceker – oznaka proizvoda visoke kvalitete

U sklopu manifestacije Ljeto na Štrosu 06. kolovoza 2020. u Zagrebu na Strossmayerovom šetalištu uz moderatora događanja g. Renea Bakalovića predstavljeni su proizvodi s oznakom „Plavi ceker“. Brojni građani posjetili su ovo događanje te uz ugodnu atmosferu i odličnu svirku tria Vesele boje jazza kušali delicije 23 odabrana proizvođača.

„Plavi ceker“ je oznaka koja se dodjeljuje visokokvalitetnim prehrambenim proizvodima čija je kvaliteta više razine od zakonski propisane te uobičajeno zahtijevane i očekivane od strane potrošača a namijenjena je označavanju, isticanju i promociji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

 

 

Grad Zagreb dugi niz godina putem Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo kroz različite mjere potiče razvoj domaće poljoprivredne proizvodnje, podiže razinu kvalitete tradicijskih proizvoda te kreativnost, inovativnost i očuvanje baštine u ruralnom prostoru. O poljoprivrednim proizvođačima sa područja grada Grad Zagreb brine i kroz brojne mjere raznih potpora.

Ulaskom Hrvatske u EU domaća poljoprivreda i prostor suočeni su s globalnom konkurencijom naprednih europskih proizvođača. Proizvođači domaćih poljoprivrednih proizvoda imaju priliku opstati na tržištu samo pod uvjetom da budu konkurentni na način da proizvode robu veće vrijednosti odnosno najviše kvalitete.  Neki od njih imaju izvozni potencijal, a neki su važni za lokalno tržište.

Spomenut ćemo samo neke, većini poznate proizvode: Slavonski kulen, Istarski i dalmatinski pršut, domaća šunka, kobasice, Slavonska šljivovica i ostale voćne rakije, med, sirevi, maslinova i bučina ulja, vina itd.

Proizvođači ovih i sličnih  proizvoda su mala i srednja gospodarstva koja pojedinačno nemaju dovoljno kapitala, znanja ni vremena da naprave veći iskorak na tržište.

Slijedom navedenog izostaje potrošački usmjereno oblikovanje proizvoda, standardna kvaliteta i prepoznatljivost tih proizvoda. Upravo su to bila polazišta koja su potakla na pokretanje projekta „Plavi ceker“. Ambicija ovog projekta je da Grad Zagreb preuzme inicijativu na okupljanju, organiziranju malih i srednjih poljoprivrednih gospodarstava, prvenstveno proizvođača visokokvalitetnih proizvoda s područja cijele Republike Hrvatske te da ih kroz propisane standarde kvalitete i sljedivosti pozicionira kao važne i prepoznatljive proizvođače na tržištu grada Zagreba.

 

 

Uvjeti dodjele oznake: da su proizvedeni na području Republike Hrvatske, da su proizvedeni od sirovina koje su podrijetlom iz Republike Hrvatske, da udovoljavaju važećim propisima iz  područja hrane, a odnose se na sve faze proizvodnje, prerade i distribucije hrane, da udovoljavaju parametrima kvalitete iz pravilnika.

Oznakom se mogu označavati proizvodi i kategorije proizvoda zaštićeni prema Međunarodnoj klasifikaciji proizvoda i usluga za registraciju žigova (Nicanska klasifikacija) i to: suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, rakije, suho voće, fileti inćuna, ulja, octevi, sokovi, džemovi i pekmez od šljiva i med.

Oznaka se dodjeljuje na temelju javnog poziva koji objavljuje Grad Zagreb na web stranici (www.zagreb.hr)

Prijavu na Javni poziv mogu podnijeti obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik poljoprivrednika/Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, te obrti i pravne osobe registrirane za poljoprivrednu ili prerađivačku djelatnost.

Proizvodi se šalju na senzorsku i fizikalno-kemijsku analizu kod ovlaštenih zavoda ili laboratorija. Troškove uzimanja uzoraka, te senzorske i fizikalno-kemijske analize podmiruje Grad Zagreb.

Nakon obrade prijava Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo predlaže gradonačelniku Grada Zagreba proizvode kojima će se dodijeliti Oznaka. Gradonačelnik utvrđuje popis proizvoda kojima se dodjeljuje Oznaka koji se objavljuje na web stranici Grada Zagreba (www.zagreb.hr).

Grad Zagreb i korisnici Oznake sklapaju ugovor o licenci Oznake kojim se uređuju međusobna prava i obveze u vezi korištenja Oznake na razdoblje od 3 godine.

Kontrolu korištenja Oznake provodi Gradski ured za poljoprivredu i šumarstvo na način da po potrebi uzima s tržišta ili od korisnika Oznake uzorke označenih proizvoda za mikrobiološke i/ili fizikalno-kemijske analize te senzorsko ocjenjivanje proizvoda. Kontrola korištenja pokreće se i po pritužbama potrošača na kvalitetu označenih proizvoda.

Aktivnosti vezane uz Projekt „Plavi ceker“:

daljnje promocije Oznake „Plavi ceker“, periodično raspisivanje javnih poziva, edukcija i informiranje potrošača, potrošačka senzorička ocjenjivanja, poticanje osnivanja klubova potrošača, uvođenje QR coda, dopune pravilnika s novim proizvodima, otvaranje eno gastro centra „Plavi ceker“.

Prvi javni poziv bio je raspisan u periodu od 15.11.-31.12.2019. Promocija projekta i javnog poziva održana je 19.12.2019. u Hrvatskoj kući Materina priča u Zagrebu, Preradovićeva 31.

Na javni poziv javilo se 40 proizvođača sa 106 proizvoda, te je u skladu s propisanim parametrima iz Pravilnika odabrano 42 proizvoda od 23 proizvođača.

Na lokaciji Dolac 9, u Zagrebu osiguran je poslovni prostor za potrebe budućeg eno gastro centra „Plavi ceker“. U planu je da navedeni prostor bude višenamjenski. Stoga bi se u njemu osim prodaje proizvoda s oznakom „Plavi ceker“ organizirala i njihova promocija, kao i edukacija potrošača, kušanje hrane te slične aktivnosti.

Nedavno je završio drugi javni poziv u trajanju od 20.05.2020. do 31.07.2020. Analiza novo prijavljenih proizvoda je u tijeku. Raspisivanje novog javnog poziva planira se na jesen ove godine, kao i trodnevna prodajna manifestacija u listopadu za sve proizvode s oznakom „Plavi ceker“ ukoliko epidemiološke mjere to dozvole.

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik