11 recepata za jela s paprikom

11 recepata za ukusna jela s paprikom, mljevenom paprikom, čilijem, sa svih strana svijeta. Od ajvara i liptauera, do punjenih paprika i gulaša.

Paprika potječe iz Amerike. U Meksiku su pronađeni dokazi o uzgoju (divlje) paprike oko 7000 godine prije Krista.

Paprika je vrlo svestrana namirnica. Osim što je ima u velikom broju oblika, boja i okusa, dolazi i u različitim nijansama ljutine. Jer i čili, peperoni i peperoncini pripadaju istoj obitelji.

Također, papriku možemo pripremati na velik broj načina ali ju i sušiti pa tako dobiti začin bez kojih neke europske kuhinje ne bi bile ono što jesu. Mađarska je kuhinja najpoznatija po mljevenoj paprici koju se stavlja u razne gulaše, paprikaše i slična variva. Osim što jelima daje okus, paprika im daje i boju. U Mađarskoj se mljevena paprika dodaje i u kobasice, u našim krajevima je ona potrebna i za kulen i kulenovu seku. U Španjolskoj i Portugalu se također dodaje u kobasice. Dosta se koristi i u kuhinji Austrije, Maroka, Turske i Indije.

Paprika je cijenjena kao afrodizijak a može djelovati i kao diuretik i depurgativ. Treba ju oprezno koristiti jer može nadražiti probavni trakt. Paprika potiče apetit ali može izazvati i nesanicu.

Čili je dvadesetak puta ljući od obične ljute paprike a važan je sastojak u meksičkoj kuhinji. Sastavni je dio svih ljutih i pikantnih umaka, i stavlja se u npr. curry, čili-umak, tabasko-umak i sl., a dodaje se i namaze, variva pa i čokoladu. Najpoznatiji umaci s paprikom su Sambal Oelek (Indonezija), Harissa (sjeverna afrika), Ajvar, Erös Pista (Mađarska), Mojo (Kanari), Adschika (zapadnij Kavkaz i Južna Rusija), Lajiaojiang (Kina), te Mole i razni umaci (Meksiko).

Među rjeđim specijalitetima se nalazi ulje od sjemenki paprike, intenzivnog okusa i crvene boje.

Gotovo sve vrste paprike u različitim količinama sadrže Capsaicin, koji određuje ljutinu. Plodovi paprike su vrlo bogati vitaminom C, Flavonoide i Karotine. Bogata je i kalijem, magnezijem i kalcijem.

Čili paprika se još kod američkih indijanaca koristila u medicinske svrhe: za lječenje artroze i zubobolje. Neke od ovih praksi su prešle i u narodnu medicinu Europe. Danas je najrasprostranjeniji posebni topli flaster od paprike, koji se koristi kod reumatičnih bolova. Osim kajenskog papra, sastojci su mu i Arnika i Beladona. Smatra se da paprika liječi i neke druge tegobe, poput migrene, lumbaga i dijabetske neuropatije. Prema nekim istraživanjima, u visokim dozama uništava i stanice raka prostate i sprječava oštečenja srca kod infarkta.

Povećana konzumacija ljute paprike (feferona, čilija) smanjuje broj masnih stanica u tijelu (dakle dobra je za mršavljenje). No, oprez je potreban jer Capsaicin i ljuta jela mogu dovesti do proljeva, bolova u želucu, gastritisa te problema s mjehurom.

Za vas smo pripremili mali izbor recepata s paprikom, iz raznih zemalja.

 

  1. Car zimnice – ajvar

 

 

2. Paprika s bosiljkom, s otoka Korzike

 

 

3. Pečene paprike iz Bugarske

 

 

4. Ručak s paprikom i mesom, na LCHF način

 

 

5. Punjene paprike, pečene u pećnici. Iz Rumunjske

 

 

6. Pileći paprikaš, iz Madžarske

 

 

7. Paella, Španjolska

 

 

8. Ideja za doručak: Jaja u kolutovima paprike

 

 

9. Liptauer je klasik u zemljama bivšeg Austro-ugarskog carstva

 

 

10. Liptauer

 

 

11. Gulaš je također udomaćen u svim zemljama bivšeg Austrougarskog carstva, iako mu vuče porijeklo iz Madžarske

 

 

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik