Vrtlar u stanu

Ako ste među onima koji ste odlučili zasaditi svoj urbani vrt, iskreno vam čestitam. Posadite sjeme koje uskoro postane klica. Klica se razvije i naraste u biljčicu. Biljčica se razvije u biljku koju već možete prepoznati. Zatim procvjeta i počne formirati plodove koji polako zriju i rastu. Plodove zatim uberete, odnesete i kuhinju i pripremite. Ova priča sa sretnim završetkom nije moguća u užurbanom gradskom okolišu, ili možda ipak jeste?

Pripremite se na put pokušaja i pogrešaka, uspjeha i neuspjeha. Budite spremni na izrugivanje, podbadanje i zavist. Svaka uložena minuta isplatiti će vam se onog trenutka kada uberete svoju prvu balkonsku rajčicu i pojedete ju u svježoj salati sa listovima domaćeg bosiljka.

 

Gdje uzgajati 

Urbani vrt možete započeti sa jednim loncem začina na kuhinjskom stolu. Uskoro ćete vidjeti da to neće zadovoljiti vaše apetite. Tada se možete proširiti na prozorsku dasku pa na balkonsku policu. Zatim na balkon, a uskoro nakon toga u dnevnu sobu. Uvjerit ćete se, da je za svaku biljku postoji prostor negdje u vašem stanu. Pa makar morali onu palmu iz dnevne sobe presaditi na stubište ili kaktus pokloniti susjedu. No, ako imate dovoljno prostora, nije potrebno ići tako daleko.

 

Što uzgajati 

U vašem urbanom vrtu možete uzgajati gotovo sve. Sve na što trebate obratiti pozornost je veličina lonca i kvaliteta zemlje. Za začinsko bilje dovoljni će biti manji ili srednji lonci, ovisno od količine koju koristite prilikom kuhanja. Začine koje koristite u većim količinama sadite u žardinjere. One intezivnijeg mirisa i okusa, koje ne koristite u većim količinama možete imati i na stolu.

Za rajčice i patlidžane potrebne su velike posude i sigurno 6 do 10 l zemlje. Ove biljke trebaju mnogo vode pa ih je potrebno zalivati svaki drugi dan. Ukoliko imate mogućnost dodavanja bio komposta, učinite i to. Nije uputno gnojiti urbano povrće životinjskim gnojem. Iako će biljke krasno rasti, dugo se nećete moći rješiti smrada. Posebno je gadno kokošje gnojivo koje se na balkonu osjeća mjesecima.

Paprike zasadite u srednje velike lonce. Najbolje ih je saditi u paru, jer se tada mogućnost da će uroditi plodom povećava.

Luk, češnjak i blitvu je takodjer dobro posaditi u veće lonce kako bi usjeva bilo više. Ne zahtijevaju previše zemlje pa su prikladne i malo veće žardinjere. Tikve i tikvice pa i patlidžani i rajčice traže dosta zemlje i zauzimaju puno prostora, tako da je dobro promisliti gdje ćete ih smjestiti prije nego što ih posadite.

Salata i radić također neće trebati mnogo zemlje, ali ako ih sadite u manje lonce, trebat će ih zalijevati malo češće.

Sve biljke koje posadite i od kojih očekujete plod, dobro je oploditi mekanim kistom ili štapićem za uši. Paprike, koje se oplođuju vjetrom nije loše svaka dva tjedna propuhati fenom.

Na zastakljenom balkonu uz povremeno grijanje, rajčice će cvjetati i u jesen.

Trebat će vam i šipke za držanje većih biljaka zato je dobro skupljati grane, baumbus i razne odpadne materijale.

Za sadnice je odlična potpora i štapić iz kineskog rastorana, a s njim ćete moći „okopati“ nasad ako bude potrebno.

U isti lonac možete saditi i po dvije biljke odjednom, ali pazite da budu dobri susjedi.

Rajčica se odlično slaže sa bosiljkom i timijanom.

Paprike se slažu samo sa drugim paprikama, a uz patlidžane izvrsno raste i korijandar.

Čak i ako se budete držali svih uputstava, možete prvi put doživjeti fijasko. Potrebno je samo ponovo pokušati i već kroz par mjeseci ćete jesti salatu koju ste sami uzgojili.


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Ivana Stipic Lah
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik