Summer Wine Fest u Pločama

Dobrodošli na Summer Wine Fest u Pločama! Vidimo se na terasi Doma kulture, 12. kolovoza u 19 sati!

U Pločama nema grand cru vinograda vrijednih svakodnevnih spominjanja u medijima, ali Ploče – to najbolje znaju sami Pločani, nisu samo Luka i usnule zgrade nikle u posljednjih 70 godina. Ploče su i Umčani i Vina i Kobiljača i Imotski i Komarna i Pelješac. Ili, što bi neki rekli, zabodite šestar u Ploče i povucite kružnicu na 20 kilometara, rijetko koje mjesto bi se moglo pohvaliti takvim okružjem krcatim vrhunskim vinima. U tom kontekstu slobodno se može reći da Ploče drhte od tektonskih poremećaja koje izazivaju ovdašnji vinari čineći taj kraj trenutno, možda, najvibrantnijim vinarskim područjem u Hrvatskoj.

O tome su na taj način razmišljali djelatnici pločanske Turističke zajednice kad su u suradnji s Pločaninom s osječkom adresom, poznatim vinskim piscem Željkom Garmazom, odlučili svima pokazati da se na vinskoj karti Hrvatske imaju čime podičiti te svoj grad uvrstiti u adresar nezaobilaznih vinskih događaja koji se ne mogu i ne smiju zaobići. Ono po čemu se Ploče Summer Wine Festival razlikuje od drugih vinskih svetkovina je potpuna okrenutost sredini koja gravitira tom gradu, a u tom kontekstu Ploče uistinu imaju što predstaviti široj javnosti.

Tu je zlatarica dosegnula status ponajbolje dalmatinske bijele sorte, kao što joj za vrat puše fascinantni trnjak, autohtono vinsko čedo koje uspijeva samo u trokutu koji omeđuje Imotski, Vrgorac i Ljubuški. Chardonnay s ušća Neretve u more, iz vinograda podignutog na tlu isušenog jezera Modrič, među vinskih znalcima već godinama zauzima mjesto jednog od najboljih izdanaka te sorte u Hrvatskoj. A Komarna, donedavni krš, preko noći je postala jedno od najprestižnijih vinogorja u kojem su se fantastično udomaćili plavac mali, tribidrag i – pošip. I syrah! O dometima plavca malog na vrhunskim pelješkim položajima nema ni trošiti riječi.

Na Summer Wine Festu, koji će se u svom premijernom izdanju, nakon eksperimenta prije tri godine, održati na terasi Doma kulture 12. kolovoza u 19 sati, noć uoči Maratona lađa, predstavit će se 26 vinarija:

– Radalj – VRGORAC
– Vukušić – OTRIĆ SEOCI
– Ante Marević – STAŠEVICA
– Gašpar – UMČANI
– Krystal Modus – Franić Winery – VINA
– Grmoja – KOBILJAČA
– Pilač – VRGORAC
– Antunović – OTRIĆ SEOCI
– Erceg – PODPROLOG
– Govorko – METKOVIĆ
– Prović – OPUZEN
– Terra Madre – KOMARNA
– Volarević – KOMARNA/METKOVIĆ
– Saints Hills – KOMARNA/PELJEŠAC
– Opus vina – KOMARNA
– Rizman – KOMARNA
– Deak – KOMARNA
– Modro zelena zadruga – KOMARNA
– Tomislav Batur – PLOČE
– Cvit razgovora – IMOTSKI
– Grgurević – DRAČE/JANJINA
– Marlais – PONIKVE
– Nuić – CRNOPOD/LJUBUŠKI
– Brkić – ČITLUK
– Marijanović – SLUŽAN/MEĐUGORJE
– Carska vina – MEĐUGORJE
– Destilerija Poetica – VRGORAC

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik