Slovenski festival čokolade u Radovljici

Ljupka slovenska destinacija Radovljica, postala je ovih dana poprištem uzbudljivog gastro trenutka. Od 15. do 17. travnja  u Radovljici se održao 5. Festival čokolade. Čokolade su simbol ovog kraja a u tvornici Gorenjka se proizvode već od 1922 godine. Zanimljiv je i slogan ove destinacije inspiriran čokoladama “istinski slatka”.

Festival se održava već petu godinu, a prošle je godine ga je posjetilo čak 50.000 gostiju kroz dva dana održavanja. Za ovogodišnje rezultate nemamo još podatke u ovom trenu no brojka će nadmašiti lanski rezultat. Sam po sebi festival je poprilična atrakcija za sve generacije.

NAJVEĆA ATRAKCIJA FESTIVALA – ČOKOLADA KOJA JE UŠLA U GUINESSOVU KNJIGU REKORDA

Posjetitelje je odmah na ulazu u festivalski dio, oduševila najveća tabla čokolade na svijetu koja je ušla u Guinnesovu knjigu rekorda: težine 1400 kg i površine 142 m2. Organizacija festivala, za sve posjetitelje i same novinare bila je besprijekorna. Unatoč ogromnom broju ljudi u malom mjestu, nigdje se nije osjećala nervoza ni gužva, ugostitelji su bili posve spremni na navalu posjetitelja tako da se nigdje nije čekalo na pića niti hranu.

 

 

 

Izdvajamo najzanimljivije sadržaje:

 • Trg najveće čokoladu na svijetu – osim što je sama čokolada bila spektakularna veličinom, moglo se i kupiti komadiće i probati okus svjetskog rekorda.
 • Tvornica čokolade u kojoj se mogao vidjeti cijeli postupak proizvodnje: od zrna kakaa do gotove čokolade.
 • Natjecanje za najbolju čokoladu prema izboru stručne komisije. 13 najboljih slovenskih čokoladarnica natjecalo se inovativnim proizvodima ili okusom čokolade. Između ostalog tu su bili čokoladna pizza, čokolada s tartufima, čokolada punjena likerom od terana, praline s borovicom, praline s makom itd.
 • Cooking show
 • Radionice za djecu
 • Zabavne predstave
 • Čokoladni bodypaiting
 • Brojne nagradne igre
 • Trg najveće čokoladu na svijetu .
 • Tvornica čokolade u kojoj se mogao vidjeti cijeli postupak proizvodnje
 • Natjecanje za najbolju čokoladu prema izboru stručne komisije. 13 najboljih slovenskih čokoladarnica natjecalo se inovativnim proizvodima ili okusom čokolade.

Posjetitelji su se mogli odlučiti za obilazak štandova ili posjetu muzejima, za ručanje na otvorenom prostoru ili posjet gostionama s domaćom autohtonom hranom.

Kako bi posjetitelje potaknuli na dolazak drugim načinima, a ne automobilima, organiziran je i poseban muzejski vlak u kojem su bile i degustacije čokolade, a osiguran je i poseban parking za bicikliste, odmah uz festival. Maštoviti parking za bicikliste nam se posebno svidio.

Na slovensku poslovično besprijekornu organizaciju svega, podsjetila su nas i vozila hitne pomoći, spremna za potencijalne starije čoko grešnike kojima slatko ne čini najbolje, a kako i ne bi kada su se čokoladni oblici pojavljivali  u svim zamislivim pa i nezamislivim oblicima i formama; vidjeli smo tako čoko čevape, čokoladnu pizzu, čokoladni kebab. Ponegdje su se čak  izlagale i posjetiteljima zanimljive  čoko forme, inspirirane Kama sutra pozama. Čokolade je, dakle, bilo u svim oblicima i agregatnim stanjima – osim čokoladne fontane nudili su se i čokoladno vino i pivo.

Posjetili smo i nekoliko muzeja; Muzej pčelarstva i Muzeju-radionici licitara. Jeste li znali da je Muzej pčelarstva jedinstven po svom postavu u Europi, a predstavlja dugu tradiciju pčelarstva u Sloveniji i također spada u jedan od specifičnih amblema ovog kraja.

 

 

Muzej licitara prikazao nam je  osim uobičajenih oblika licitara (srca, konjići, lutke) neke moderne verzije poput miniona. Tradicija izrade ovakvih licitarskih oblika duga je oko 250 godina.Svakako si zabilježite iduće godine vikend sredinom  travnja i dođite u ovaj ljupki kraj degustirati čokoladu. Bledsko jezero udaljeno je samo 5 km od Radovljice, pogled na Triglav je prilično spektakularan, ugostiteljska ponuda je prilično solidna i iznimno ekspeditivna a u blizini se nude također brojni zanimljivi sadržaji. Stari grad Radovljica je jedan od najbolje očuvanih stariogradskih jezgri u Sloveniji, a kuće u centru grada datiraju još iz 15 stoljeća. Tu je dakako i besprijekorna priroda kojom se slovenci diče. Kod naših susjeda je sve tip top uredno, pa tako i svaki gradski vrt ima svoj logičan red, poredak i strukturu.

Znamo da zvuči kao otrcani klišej, no tamo čak i trava te divlje cvijeće iz  zidova i starog kamenja, organizirano i uredno raste. Nigdje nema neurednih okućnica. Vješti duh tradicije obrtništva utkan je u sve pore destinacije kroz dugotrajnu tradiciju izrade najfinijih čokolada, do vrsne izrade licitarskih srca i suvenira koje oduševljavaju posjetitelje već desetljećima. Omamljeni čokoladnim okusima i toplim gostoprimstvom domaćina i organizatora, planiramo svakako posjetiti ovaj slatki festival i iduće godine a isto preporučamo i vama.

Čak i ako ne volite čokoladu (što nam je teško za povjerovati), uživat će te u šetnji starim gradićem, pogledu na Triglav i Savu, a i Bledsko jezero udaljeno je samo 5 kilometara.

 

Autorice teksta i fotografija su Anita Žuvela Hitrec, Ana Biško

 

Tekst je objavljen i na Croatian hot spots portalu


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik