Festival aMORE: čuvajmo more!

Putujuća multimedijalna izložba o plastičnom otpadu stigla je u Zagreb

More plastike ili plastično more? I jedno i drugo. Plastika u moru je problem koji alarmantno raste. Gotovo svaki komad plastike ikad proizveden u svijetu još uvijek postoji. Manje od 9% proizvedene plastike se reciklira. Svake minute jedan kamion pun plastike završi u moru zbog naših navika i obrazaca ponašanja, proizvodnje i potrošnje.

Festival aMORE prvi je festival posvećen moru na Jadranu. Želi skrenuti pozornost na okolišni, društveni, ekonomski i kulturni značaj morskih ekosustava te uzroke njihove degradacije, a sve sa svrhom njihova očuvanja. Prošireno, drugo izdanje, odvija se u Poreču i Zagrebu. “More ne poznaje nacionalne granice, pa tako ni plastični otpad koji je sve prisutniji na našim plažama. Uz izložbu ‘Out to Sea? – Konačna postaja more?’, s partnerima donosimo i niz događanja, radionica, predavanja, dijaloga, filmskih projekcija i kviz u Stablu znanja Studentskog centra u Zagrebu. Program u Zagrebu završavamo projekcijom filma „Plastični ocean“ u kinu Europa 10. lipnja. Festival nastavljamo u Poreču sve do kraja srpnja…” – pojasnila je Petra Počanić iz udruge Zona, glavna organizatorica aMORE festivala.

“Vjerujem da Jadran Hrvatskoj znači isto ono što Švicarskoj znače Alpe: oni su dio naših identiteta. Naše zemlje dijele odgovornost i dužnost da ovu baštinu očuvaju netaknutom te da ju sačuvaju za buduće generacije.” ističe veleposlanik Švicarske NJ.E. Stefan Estermann.

Upravo zato putujuća izložba o plastičnom morskom otpadu OUT TO SEA? – KONAČNA POSTAJA: MORE? uplovila je u Francuski paviljon Studentskog centra u Zagrebu, pod navigacijom aMORE festivala moru i pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Švicarske u Republici Hrvatskoj.

Izložba je projekt Muzeja dizajna iz Züricha, a do sada je uplovila u preko 25 lokacija diljem svijeta te privukla preko pola milijuna posjetitelja/ica. “Izložba ilustrira pozadinu problema i njegove fatalne posljedice za mora, životinje i ljude. Ujedno i opisuje moguće načine na koje možemo izbjeći ili makar umanjiti otpad u morima”, naglašava Roman Aebersold, predstavnik Muzeja dizajna iz Züricha.

Ali nije problem samo u plastici koju vidimo u moru i na obalama. Švedska agencija za okoliš je 2015. identificirala najveće izvore dotoka čestica mikroplastike u oceane – to su ceste i gume, umjetna trava, industrijska proizvodnja, pranje sintetičke odjeće, boja za brodove, kozmetika i smeće. Švedski veleposlanik u Hrvatskoj, NJ.E. Lars Schmidt, rekao je: “Ove godine švedska vlada zabranjuje korištenje sapuna, zubne paste i ostalih proizvoda za njegu tijela koji u sebi sadrže mikročestice plastike, a koje se izravno ispiranjem ulijevaju u vode i oceane. Slijedite nas. Svaki naš udah, svake sekunde, generiran je iz oceana. Ako ne prekinemo sadašnji trend, za 30 godina u moru će biti jednako plastike kao i ribe. “

Ova izložba i serija događanja aMORE festivala samo su početak šire inicijative Adriatic Plastic Challenge koju je pokrenula udruga Terra Hub iz Zagreba. Sandra Vlašić iz Terra Huba pojasnila je zašto: “Zato što ne želimo plastični Jadran i zato što želimo potaknuti stvarnu promjenu.

Kako? Okupljanjem svih dionika i partnera iz gospodarskog i javnog sektora, udruženja, medija. Pozivamo stručnjake, istraživače i inovatore u kolaborativnu platformu sa ciljem zajedničkog pronalaska održivih i inovativnih rješenja kojima ćemo zajedno zaustaviti daljnji tok plastičnog otpada u Jadran. Pripremamo innovation challenge ili izaZOV PRIRODE i okupljamo partnere za njegovu realizaciju.”

Mirko Bošnjak, sanacijski upravitelj Studentskog centra, izrazio je zadovoljstvo što je ostvarena suradnja oko ovako značajne teme te naglašava kako je akademska zajednica idealno mjesto za senzibilizaciju mladih zbog otvorenosti studenata za prijeko potrebne promjene.

Izložba će biti postavljena u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu od 16. svibnja do 10. lipnja kao dio događanja aMORE festivala, prvog festivala u potpunosti posvećenog moru.

adresa: Savska cesta 25, 10000, Zagreb, Croatia

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji recepti
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik