Popularna vinska fešta vraća se u Jelsu

Nakon prošlogodišnje pauze, Jelšanska se Fešta vina ponovno održava i to od 27.8. – 28.8.2021.

Fešta vina posljednjih se godina vratila izvornoj nakani – da bude vesela manifestacija promocije hvarskih vina, ponajprije onih najboljih na području jelšanskog prstena, vinorodnog kraja na kojemu nalazimo mnoge izvorne sorte otoka (bogdanuša, prč, plavac mali) ali i popularne međunarodne (cabernet sauvignon, merlot, syrah), a time i različitih vina,  od bijelih i crnih, ružičastih, do popularnih opola i prošeka.

 

U suradnji s udrugom Hvarski vinari i  projektom Vinske zvijezde održava se veliko ocjenjivanje vina otoka „3. Jelsa Summer Wine tasting by Vinske zvijezde“, s naglaskom na izvorne sorte i „ono što čini razliku“ od drugih vinskih regija

 

Zadnjih tridesetak godina ova se vina ističu kakvoćom, osvajaju nagrade na natjecanjima i oduševljavaju goste kojima je Fešta vina prava prilika da kušaju i osjete razlike između vina s južnih padina otoka, položaja s jelšanskih obronaka i udolina te polja uz more. Fešta vina je doživljaj koji turisti pamte – sunce i more već dugo nisu jedini aduti otoka, nego i tradicija, vino, gastronomija dalmatinska pjesma, duh Mediterana kakav je nekada bio.

 

 

„Dvodnevna fešta uvijek pruža mnogo živopisne zabave. Održavaju se razna sportska i zabavna natjecanja:u luci se igra vaterpolo utakmica, održavaju se veslačka natjecanja, međunarodne regate, skida se pršut s vrha desetak metara visokog jarbola…  Sve je, naravno, začinjeno gastronomskom ponudom i popraćeno koncertima – ove godine najavljujemo koncert Četiri tenora u petak i Zorice Kondže u subotu!

 

 

Već treću godinu, u suradnji s udrugom Hvarski vinari i  projektom Vinske zvijezde održava se veliko ocjenjivanje vina otoka „3. Jelsa Summer Wine tasting by Vinske zvijezde“, s naglaskom na izvorne sorte koje su naše bogatstvo i „ono što čini razliku“ od drugih vinskih regija. Najbolja vina proglašavaju se javno, na Fešti vina kada se vinarima uručuju priznanja koja su im poticaj za još bolja vina! Zadnji vikend u kolovozu rezervirajte za Jelsu, jamčimo vam mnogo zabave i dobar provod! – najavljuje gđa Marija Marjan, direktorica TZ općine Jelsa.

 

 

Prva vinska fešta održana je 1952. godine na inicijativu zajednice – Zadružnog saveza Jelsa pod nazivom Kotarski zadružni slet; 1954. održan je Zadružni dan, a od 1956. uglavnom nosi naziv Sajam vina ili Zadružni slet. Godine 1966. Sajam vina održan je 14. kolovoza i taj je dan proglašen Danom turizma u Jelsi. Fešta se godinama održavala u prvoj polovici kolovoza, od petka do nedjelje. Gužva bi započinjala od jutarnjih sati i trajala do zore sljedećega dana. Točile su se goleme količine vina jer ideja i jest bila da se prodajom starog vina konobe oslobode za novo koje će doći nadolazećom berbom.

 

 

Ovogodišnji program odvijat će se u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama.

 

Sve dodatne informacije potražite na:  info@tzjelsa.hr

Facebook/ Instagram: visitjelsa

Pratite Feštu na webu i na društvenim mrežama te označite hashtagom u objavama: #feštavinajelsa    #visitjelsa

Foto: Julio Frangen


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik