Dani Lumblije u Blatu

U Blatu se i ove godine od 22. do 28. listopada 2023.godine održava manifestacija Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja u organizaciji Turističke zajednice općine Blato i Blatskih fižula ustanove u kulturi.

Središnje događanje već prepoznatljive otočne gastro manifestacije koje će se ove godine održati u subotu, 28.listopada s početkom u 9:30 u autentičnom ambijentu Gradskog parka u Blatu uključuje degustaciju i prezentaciju Lumblije, ali i prezentaciju i degustaciju svih ostalih tradicionalnih blatskih i otočnih proizvoda uz neizostavno predstavljanje autohtonih jela, slastica i proizvođača otoka Korčule. Prilika je to za okupljanje ne samo registriranih proizvođača ove tradicionalne otočne slastice, već i svih ostalih proizvođača koji u svojoj ponudi imaju autohtone i tradicijske proizvode s posebnim oznakama kvalitete.

Nezaobilazna je i već gotovo tri desetljeća duga tradicija blagoslova i degustacije Lumblija koje Vam donose učenici Srednje škole „Ivo Padovan“ Blato na blatskoj Plokati koje će se ovom prilikom održati u nedjelju, 22.listopada s početkom u 10:00 sati.

Posebna nam je čast i zadovoljstvo predstaviti gastro radionicu „Bibine slatke čarolije“ koja će se u sklopu manifestacije “Dani Lumblije u Blatu – okusi i mirisi zavičaja” održati 23.listopada 2023. (ponedjeljak) s početkom u 17:00 sati u Konobi Zlinje u  Blatu koju će voditi Biljana Milina, slastičarka koja je svojim čarobnim slasticama priskrbila titulu najbolje slastičarke za 2019. u izboru Gault Millau vodiča za Hrvatsku. Naši domaćini, Konoba Zlinje Blato, kao jedan od registriranih proizvođača temeljem EU zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla (ZOZP/PGI) za sve polaznike naše gastro radionice donosi i degustaciju Lumblije. Prethodna prijava za ovu gastro radionicu  obavezna je u Turističkom uredu u Blatu ili putem FB stranice Visit Blato Korčula

Tradicionalni kolač Lumblija prvi je zaštićeni proizvod na području Dubrovačko neretvanske županije sa posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu

Lumblija je kolač od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima koji se počinju pripremati i sakupljati ljeti, pa tako sadržava bademe, orahe, suhice, naranču, limun, brojne začine koji se u pažljivim omjerima dodaju te na poseban način varenik, neizostavni sastojak lumblije, odnosno sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup.

Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija ukazuje na priču o tradicionalnom načinu življenja, okružju i načinu života te uza svu povijesnu tradiciju koju nosi veže i jednu legendu – ljubavnu priču koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna ta simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.

Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na svoj rodni kraj. Tako je i velik dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasla. Odlazeći, nadali su se boljem životu i da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.

Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji. Mi smo vam svejedno pribavili recept:

 

“Ne zaboravi me” poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.

Izvor: TZO Blato


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik