Kako pripremiti savršeni Flammkuchen

Flammkuchen je njemačko jelo iz pokrajina Elsas, Baden-Württemberg i Rheinland-Pfalz (sjeveroistočna Francuska, južna Njemačka). “Kolač od plamena” ili na francuskom tarte flambée, što znači “pita pečena u plamenu» priprema se od krušnog tijesta, vrlo tanko oblikovanog u obliku pravokutnika (tradicionalno) ili kruga, koji je prekriven sirom ili crème fraîche, tanko narezanim lukom i slaninom. Okrugla verzija podsjeća na tanku pizzu.

Tarte flambée je u davna vremena bio «mjerač» temperature u peći u kojoj su pekari pekli kruh. Gurnuli bi ga u pećnicu i nakon nekoliko minuta se znalo koliko je pećnica zagrijana. Mlitavo ili pougljeno tijesto značilo je da je pećnica ili previše hladna ili previše vruća. Tek kad bi se Flammkuchen izvuklo zlatno-smeđeg i hrskavog, u pećnicu je mogao i kruh.

Kao i kod mnogih drugih tradicionalnih jela, postoji više mišljenja o izvornom receptu: za neke se Flammkuchen smije pripremiti samo od tanko valjanog dizanog tijesta. Drugi eksperimentiraju s tortillama, korama za štrudlu ili kiselim tijestom. Treći se zaklinju o tijesto pripremljeno s uljem jer mu je potrebno najmanje sastojaka i jer se lako mijesi i valja. Oni koji imaju malo vremena za pripremu mogu kupiti i gotovo tijesto u trgovini.

Tijestu s uljem ne treba ništa više od brašna, vode, soli i nekoliko žlica ulja. Ako želite malo bogatije tijesto, dodajte žumanjak jajeta.

Naš recept je ovdje.

Savjet za dodatnu glatkoću: Prije «odmaranja» tijesto premažite uljem kako bi se poslije lakše razvaljalo.

Koliko dugo i na kojim temperaturama Flammkuchen mora ispeći?

Ako se priprema kod otvorenog plamena ili na roštilju, Flammkuchen je na 350 do 400 ° C nakon nekoliko minuta već pečen. U običnoj pećnici potrebno je oko 10-12 minuta pri 250 ° C.

 

 

Par trikova:

Zagrijte pećnicu na maksimalnu temperaturu a bilo bi dobro u pećnici ostaviti i lim na kojem ćete peći Flammkuchen, neka se dobro zagrije.

Pečeni Flammkuchen se može zamrznuti i pred posluživanje odmrznuti i ugrijati u pećnici.

Čime obložiti Flammkuchen?

Original iz pokrajine Elsas ne koristi sir nego kiselo vrhnje ili crème fraîche kao prvi sloj kojim se premazuje Flammkuchen. Kiselo vrhnje pri pečenju popuca tako da je crème fraîche (koja ima najmanje 30% masti), možda bolja varijanta kao i mješavina ovo dvoje.

Vi naravno tijesto možete premazati i samo uljem pa dodati tipične ostale sastojke: luk i slaninu, narezanu na trake. Ako vam smeta nedovoljno pečen luk, popržite ga prethodno u tavi pa tek tad dodajte na izvaljano tijesto.

Par trikova kod valjanja tijesta:

Izvaljajte tijesto po papiru za pečenje kako biste spriječili trganje kad ga prebacujete na lim za pečenje. Tijesto koje je stajalo na sobnoj temperaturi lakše se razvalja.

Uz Elsaški Flammkuchen postoje mnoge druge ukusne varijante ovog «kolača».

Standardne varijacije su:

Gratinée: s Gruyère sirom

Forestière: s gljivama

Munster: s Munster sirom

Slatka: desertna verzija s jabukama i cimetom, ili borovnicama, flambiran s Calvadosom ili drugim slatkim likerom.

Vrlo je popularan slatki kolač s preljevom od vrhnja, s jabukama, cimetom i šećerom. Druga slatko-pikantna varijanta se može pripremiti s karameliziranim kruškama, mozzarellom i krem ​​sirom.

Kušajte i Flammkuchen premazan s mješavinom Crème fraîche i kiselog vrhnja, po kojem ste dodali tanke kriške lososa, svježeg kopra i „lažnog“ kavijara. Ukusna je i varijanta s tanko narezanim kuhanim krumpirom, gljivama i mladim lukom.

 

Link na recept:

 

 


  Vaše ime (obavezno)

  Vaš email (obavezno)

  Predmet

  Spam zaštita

  ID slike

  Vaša poruka

  [wpgdprc "Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici."]


  Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
  author
  Od Okusi
  Marketing
  Kategorije
  Oglasi
  Booking.com
  Booking.com
  Facebook
  Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
  Okusi.eu izbornik