Piknik ili obrok u prirodi kad god to vrijeme dopušta

Oko Uskrsa se priroda budi, drveće i biljke pupaju i cvjetaju, novi se život rađa. Simboli Uskrsa, poput jaja, pilića i zečeva ujedno su i simboli proljeća te znakovi novog života.

Kako bi bilo da umjesto blagdanskog okupljanja oko stola u zatvorenom, spremite dekice i košare napunite hranom te ovaj Uskrs proslavite u prirodi?

Dolaskom sunčanih i toplih dana rijetko će koja obitelj odoljeti boravku u prirodi sa svojom djecom. Uz to, nakon duge zime, kratkih dana i boravka u zatvorenim prostorima, svi smo u proljeće željni aktivnosti i boravka na otvorenom.

 

Okusi uskršnji piknik u prirodi

 

Pri blagdanskim okupljanjima djeca nemaju previše interesa za višesatni boravak za stolom te za prejedanje u društvu odraslih, koji raspravljaju o stvarima koje ne razumiju. Za njih će ovakvo okupljanje u prirodi dati blagdanu novu dimenziju. Ima li što bolje od piknika ili pripreme roštilja na kakvoj livadi, brežuljku, uz rijeku ili pak u vlastitom vrtu? Cijela atmosfera i razigano okupljanje na dekici ili oko vatre takvom će doživljaju i obroku dati posebnu notu.

Aktivnosti

Većina djece voli izlazak u prirodu samo zato što se tamo osjeća nesputanom. Mogu se kretati, trčati i igrati koliko žele. Ponesite nekoliko igračaka poput zmajeva, ako je malo vjetrovito, badminton, nogometne lopte ili čak dalekozor za promatranje ptica. Možete uzeti bojice i blok za crtanje, djevojčice će sigurno rado crtati. Ako je djece više, dobro će poslužiti vreće za skakanje pa djeci organizirajte zanimljivo natjecanje. Za uskršnji piknik djeci organizirajte potragu za pisanicama (obojanim jajima) koja ste prethodno posakrivali. Ovakav kontakt s prirodom sigurno je zanimljiviji od sjedenja pred televizorom ili kompjutorom i djeci će ostati u lijepom sjećanju.

 

Okusi Uskršnji piknik i zeko u prirodi

 

Djeca su na pikniku presretna što mogu boraviti u prirodi s roditeljima, a osobito ih veseli zajednička igra ili sportske aktivnosti. U tom smislu uvijek pokušajte iskoristiti svaku zgodnu priliku, bez obzira jeste li je planirali ili ne. Zato nije loše u autu ili kod kuće uvijek imati spremnu torbu s posuđem za piknik, po mogućnosti s termo-pretincem za održavanje hrane i pića hladnima ili toplima. U mojem automobilu uvijek se nalazi piknik dekica, podstavljena s donje strane nepropusnim materijalom, jer nikad ne znam gdje ćemo zastati. Dobro je unaprijed imati i nekoliko zgodnih kombinacija namirnica koje možete kupiti u prvoj trgovini te improvizirati bilo gdje i bilo kad, a opuštajući boravak u prirodi i obrok na travi mogu se organizirati i nakon škole ili neke aktivnosti.

Ne zaboraviti na neke sitnice…

Tko na izletu želi više udobnosti, može ponijeti i stolić na rasklapanje kako bi sva hrana bila na njemu, a ne na dekici. Za bebe koje još piju iz bočice ponesite termosicu s vrućom vodom, dok za veće bebe uzmite gotovu hranu u staklenkama. Staklenke omotajte aluminijskom folijom pa ih čvrsto zamotajte u kuhinjsku krpu da što duže ostanu tople. Za bebe i manju djecu ne zaboravite suncobran ili dekicama improvizirajte sjenu kako ne bi bila izložena direktnom i jakom suncu. Po jakom suncu svoj djeci, bez obzira na dob, dajte kape šilterice te ih dobro namažite zaštitnom kremom. Nemojte da vas dječje nezgode prisile na raniji povratak kući, zato obavezno ponesite rezervnu dječju odjeću, osobito čarape, hlače i tenisice, a s obzirom na činjenicu da su na početku proljeća večeri još hladne, uzmite i dovoljno tople odjeće. Odjeću stavite u ruksak koji će djeca sama nositi, a većoj djeci čak dozvolite da ga sama napune.

Okusi piknik košara

 

Kako dobro pripremiti piknik košaru, ruksak ili torbu?

Hranu koju ćete nositi na piknik dobro osigurajte da na odredište stigne čitava i bez curenja po čitavoj torbi. Za to će vam najbolje poslužiti plastične kutije ili staklenke. U nekim trgovinama mogu se kupiti posebne posude za hranu namijenjenu pikniku, ali dobro će poslužiti i čvrste plastične posude s poklopcem, preostale nakon upotrebe sira, sladoleda ili jogurta, koje kasnije jednostavno možete baciti.

Ne zaboraviti:

  • Dobar nož, maramice, salvete, mokre maramice, rolu kuhinjskih ručnika.
  • Eventualno stolnjak, vazu s cvijećem i slično za dekoraciju, drveni ili papirnati pribor za jelo i piće.
  • Boce vode i pokoji sok
  • Vreća za smeće – svoje smeće želite ponijeti a ne ostaviti u prirodi.

Ne zaboravite da se na suncu i po vrućini određena hrana vrlo brzo kvari. Ostavljajte takve namirnice u sjeni te ih u piknik torbi nosite uz zaleđene plastične boce kao izvor hladnoće.

Hrana

Ako ste se odlučili za cjelodnevni piknik, glavninu jela pripremite dan ranije. Ipak računajte s tim da na izletu hrana djeci nije primarno zadovoljstvo. Većina će od uzbuđenja i zaigranosti htjeti pojesti samo pokoju sitnicu u prolazu. Zato će možda biti dovoljno da bez velikih priprema jednostavno zapakirate ono što vam u hladnjaku prvo dođe pod ruku. Ne voli svatko sve pa izbor prilagodite ukusu svoje djece.

Za uskršnji piknik ponesite tradicionalnu hranu, poput jaja ili punjenih jaja, šunke pečene u kruhu te pince/sirnice. Za šunku uzmite eventualno i hren, svježe naribani ili pomiješan s naribanim jabukama ili slatkim vrhnjem.

 

recept za šunku u kruhu za Uskrs

 

Salate ne bi smjelo nedostajati pa uzmite nešto što možete pripremiti dan ranije, primjerice salatu od krumpira, graha ili graha i tune.

Evo još nekoliko ideja i prijedloga za uspješne piknik- kombinacije tijekom godine:

* kruh, pecivo ili krekeri
* kuhani kukuruz
* sezonsko voće narezano na komadiće, npr. jagode, jabuke, lubenica ili grožđe
* sezonsko povrće narezano na tanke prutiće, kao npr. mrkva, krastavci, paprika, korabica ili rotkvice
* umak od svježeg sira za umakanje povrća
* pečena pileća prsa narezana na ploške
* namaz ili paštetu od tunjevine
* gotovi sendviči

* rajčice
* Tortilla chips i guacamole umak
* Masline s feta-sirom i oreganom
* Tvrdi sir
* Pršut
* Hladni quiche
* Sir i vrhnje
* pincu ili sirnicu
* Mini šnicle
* hladni faširanci ili pogačice na bazi ribe
* Rostbif, tartar

* mesnu štrucu s jajima i šparogama

* Kiseli krastavci kapare, masline

Namazi:

* Namaz od svježeg sira s medvjeđim lukom ili koprom
* Liptauer
* Namaz od tune

* humus

* tahinu

Kečap, majoneza, senf po želji
Sol, papar

Ideje za salate

* Krumpir-salata
* Salata od rajčice s mladim lukom
* Rotkvice
* Mladi luk
* Salata od svježeg zelja
* Cous-cous (kuskus) salata
* Francuska salata

Desert

Puno sezonskog voća, kolači bez kreme, poput kuglofa, madlen, zlevanke.

Ne voli svatko sve, pa izbor ipak prilagodite ukusu svih ukućana.

Piće:

Sangria ili ledeni čaj u kućnoj izradi
Djeci poslužite običnu vodu i prirodnu limunadu. U limunadu možete dodati listove svježe metvice. Odličan je i osvježavajući sok od bazge (sirup) s malo limunova soka.

 

Sigurnost

Na vrijeme se pobrinite za sigurnost djece i odraslih, jer je nesreće uvijek bolje spriječiti nego liječiti.

* Ne zaboravite djecu namazati kremom za zaštitu od sunca i staviti im kape šilterice. Proljetno sunce je zubato sunce, a sunčanica i opekline nisu zabavne ni djeci niti roditeljima. Ako je moguće, na livadi postavite i suncobran.
* Pripremite sprej ili kremu protiv komaraca te eventualno svijeću za tjeranje insekata (ako se roštilj priprema predvečer). Nije loše imati i sprej protiv osa, ako očekujete da bi ih moglo biti.
* Pripremite malu torbicu prve pomoću koju je i inače zgodno uvijek nositi sa sobom, osobito kada s djecom boravite dalje od kuće. Pravodobna pomoć može ublažiti posljedice nezgoda.

Prva pomoć trebala bi sadržavati sljedeće:

* kremu za ublažavanje uboda pčela ili komaraca;
* pincetu za vađenje trnova, pčelinjih žalaca ili krpelja. Postoji posebna pinceta za vađenje krpelja, ali ako je nemate, poslužite se običnom, pazeći da krpelje vadite u smjeru obrnutom od smjera kazaljke na satu. Nemojte ih kapati uljem ili drugim tekućinama, samo ih odlučno izvadite jednim kružnim potezom.
* kremu za ublažavanje opekotina i kremu protiv opeklina uzrokovanih suncem;
* sprej za dezinfekciju rana koji ne peče;
* dovoljno flastera.

Ako je netko preosjetljiv na ubode insekata, svakako ponesite i odgovarajući lijek za prvu pomoć, jer kod alergičnih osoba, osobito djece, ubod ose može izazvati burnu reakciju. Primijetite li da je reakcija jača no inače, odmah potražite pomoć, jer u tom slučaju svaka minuta može biti životno važna. Inače, djecu upozorite da od ose ne bježe i da obavezno zatvore usta.
Torbicu prve pomoći ne treba podcjenjivati i ona će svima koristiti. Često se dogodi da djeca budu vrlo pažljiva, a ozlijede se upravo odrasli. U blizini vode djeci neplivačima obavezno stavite rukavice ili pojaseve za plivanje te pozorno pazite što rade. S većom djecom unaprijed dogovorite pravila, tj. što smiju, a što ne smiju činiti.

Naravno, svoje smeće obavezno pokupite za sobom i mjesto na kojem ste boravili ostavite u onakvom stanju u kakvom biste ga željeli ponovno naći.

 


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Facebook
Copyright © 2015 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik