Ljekovita maslina

Sveto stablo i simbol Dalmacije, izdržljiva dugovječna maslina, krije u sebi brojna ljekovita svojstvaJeste li znali da je drvo masline može živjeti i više od 3000 godina i da se u samoj Bibliji spomenula više od 1000 puta?


Najranija poznata uporaba lista masline u medicinske svrhe čini se da potječe od drevnih Egipćana. U njihovoj se kulturi list masline smatrao simbolom nebeske moći. Od tada naovamo, stoji nam raspolaganju sa svim svojim benefitima, prednostima, mogućnostima i zdravim opcijama čiji puni potencijal još ne nalazi potpunu primjenu u Hrvatskoj. Šteta je tim veća jer nam je maslina posve dostupna, lako održiva, zahvalna za održavanje..jednom riječju – sveta biljka.

LIŠĆE MASLINE – BOGAT IZVOR ZDRAVLJA, DOSTUPNO I U PRVOM DOMAĆEM ČAJU SA KORČULE
Drevna ljepotica krije u svom lišću brojne tajne zdravlja, dugovječnosti zahvaljujući svojim antioksidacijskim svojstvima. Maslinov list tako može poboljšati različita stanja od upale pluća, gripe, meninigtisa, hepatitisa B, herpesa, infekcija mokraćnog sustava kao i kod bržeg oporavka od kiruških infekcija.

Ljekoviti sastav koji se nalazi u maslinovom listu smatra se da jača imuno sistem, smanjuje krvni pritisak, ublažava kolesterol, smanjuje koncentraciju šećera u krvi, pomaže bržem oporavku organizma od upalnih stanja i djeluje revitalizirajuće na opće stanje organizma. Brojni svjetski i domaći brandovi u kozmetici, koriste upravo maslinovo ulje kao neizostavan eliksir mladosti i ljepote. 
Prednosti konzumacije maslinovog lista su brojne, a Hrvatska se može pohvaliti i prvim domaćim čajem od maslinovog lista koji je zadovoljio stroge svjetske kriterije i ukrcao se na Slow food arku okusa.

Arka okusa’ je veliki online katalog hrane kojoj prijeti nestanak, tj. ugroženih tradicijskih proizvoda, a projekt su 1999. godine zajednički pokrenuli Slow Food Fondacija za bioraznolikost i Gastronomsko Sveučilište u Pollenzu.

KORČULANSKI ČAJ OD LISTA MASLINE – HRVATSKI SLOW FOOD PROIZVOD 

I mi u Hrvatskoj imamo svoj čaj od lista masline!

Hrvatski čaj od lista masline  našao je svoje mjesto na ovom vrijednom popisu  slow food arke okusa zahvaljujući  Fanitu Žuveli iz Vele Luke na Korčuli, vlasniku tvrtke ‘Fanito’ poznatijem po proizvodnji extra djevičanskog maslinovog ulja TORKUL, zaštićenog branda ovjenčanog brojnim priznanjima i nagradama, a  koji je prije nekoliko godina krenuo u proizvodnju čaja od masline, želeći široj javnosti ponuditi prvorazredni ekološki  proizvod.

Maslinarski i vinogradarski raj otoka Korčule, Vela Luka na Korčuli je posebno mjesto u kojem se čuvaju tradicija i vrijednosti nekih zaboravljenih vremena, a škrta zemlja otoka u mogućnosti je uz marljivost i umješnost njenih stanovnika, iznjedriti upravo nevjerojatne proizvode, proizvode koji ravnopravno mogu stati uz bok svjetskim brandovima.  Sama Vela Luka posjeduje nasade maslina stare preko 2.000,00 godina

Ostaje za nadati se da će valorizirati trud malih proizvođača ekološki održivih kvalitetnih proizvoda u sve agresivnijioj utrci za profitom unutar koje se sve više u svijetu prodaju brojni nekvalitetni proizvodi pod extra djevičansko ulje, i da će Lijepa Naša  svoju turističku prepoznatljivost sve više isticati i kroz ovakve projekte i pozitivne priče kojih na našim otocima ne manjka.  A upravo su ovakve priče neizostavan dio našeg turističkog uspjeha.


Maslinovo ulje i zdravlje

(recepti preuzeti s stranice Udruge maslinara Vela Luka )

Na Korčuli su se oduvijek produkti masline koristili u ljekovite svrhe, te vam ovom prilikom donosimo kratak popis blagodati masline za kućnu primjenu.

Maslinovo ulje – primjena izvana
Maslinovo ulje opušta, relaksira, grije, pa se koristi kod mišićnih tegoba, upala, oboljenja nokata, opeklina, uboda insekata, reumatskih tegoba, grčeva, bubuljica. Ulje se nanosi na bolno mjesto i utrlja. Još je bolji način primjene sa zavojima i oblozima. Općenito, izvanredno je ulje za masažu.

Maslinovo ulje – unutarnja primjena

Ispiranje usta
Uzeti 1 žlicu maslinovog ulja ekstra, mućkati 10 do 20 minuta i ispljunuti. Ova kura čisti organizam.

Jutarnji napitak
Uzeti  1 žlicu maslinovog ulja s par kapi limuna i popiti s malo mlake vode.
Ovo je narodni lijek protiv čira i žućnih kamenaca, a daje i vitalnost.

Maslinovo lišće kao lijek
Čaj od maslinova lišća može biti lijek i odličan pomoćnik za uklanjanje viška urina u krvi, viška kolesterola, viška šećera, visokog krvnog tlaka, pomoć kod svladavanja stresa, i teškoća kod menopauze.

Priprema se na slijedeće načine:
30 – 40 g maslinovog lišća (po mogućnosti svježeg) prelije se s litrom kipuće vode i ostavi stajati 10 – 15 minuta, procjedi, dodaje limunova soka i šećera po želji. Čaj se pije četiri puta dnevno po jednu šalicu : prva na tašte, druga i treća pola sata prije obroka, a četvrta prije spavanja. Kura traje petnaest dana , a ponavlja se poslije osam dana. Kod dugotrajne upotrebe dobro je povremeno prekidati kuru.

Za liječenje dijabetesa čaj se priprema na slijedeći način:
10 g maslinovog lišća se usitni, stavi u 0.5 litara hladne vode i pusti da prenoći.
Drugi dan se kuha 20 minuta, procjedi i pije pola šalice 4 – 5 puta na dan.
Kod dugotrajne primjene dobro je praviti pauze u primjeni.


Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Predmet

Spam zaštita

ID slike

Vaša poruka


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Anita Žuvela Hitrec
Najnoviji članci
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Newsletter

Facebook
Copyright © 2017 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik