Panforte

Iako je Panforte navodno porijeklom iz Siene, priprema ga se u mnogim regijama Italije a sastojci naravno variraju. Kaže se da bi u Sieni sastojaka moralo biti 17 jer je toliki i broj Contrada odnosno gradskih kvartova koji su zastupljeni u srednjevjekovno igri Palio.
Panforte se obično priprema od badema, kandiranog voća, meda, šećera i brašna te začina poput korijandera, muškatnog oraščića, cimeta i klinčića. Kad se ohladi posipa se šećerom u prahu. Panforte nero ili Panforte al cioccolato odnosno crni panforte se posipa kakao prahom ili prelijeva čokoladnom glazurom.
Ime Panforte potječe kao i recept iz srednjevjekovne seljačke kuhinje. Tijesto je u početku bilo jednostavno i pravljeno samo od brašna, vode i meda. Kasnije su samostani razvijali recept te ovoj masi dodavali orašasto voće, suho voće (grozđe i smokve). Nakon što su i egzotični začini stigli do ovih krajeva, panforte je postao ono što je otprilike i danas. U srednjem je vijeku Panforte bio hranjivo jelo koje se koristilo kao zimnica jer se postupkom izrade učinio namirnicom koju je moguće čuvati i više mjeseci.
Rezanje lješnjaka i badema se može izbjeći ali panforte ce biti puno ljepši i ugodniji za jelo ako ipak sve malo grublje narežete. Ovo je savršen kolač koji se može pripremiti i preko mjesec dana unaprijed i tako izbjeći predblagdanski stres pečenja raznih kolačića. Ovo je također lijep jestivi poklon.

Vaše ime (obavezno)

Vaš email (obavezno)

Predmet

Spam zaštita

ID slike

Vaša poruka

Upotrebom ovog kontakt obrasca prihvaćate pohranu i rukovanje Vašim podacima na ovoj web stranici.


Podijelite i na drugim društvenim mrežama:
author
Od Okusi
Najnoviji recepti
Marketing
Kategorije
Oglasi
Booking.com
Booking.com
Newsletter

Facebook
Putoholičari
Copyright © 2019 Okusi.eu | Web design & Development by: Endem
Okusi.eu izbornik